Dojenčki in njihove nevšečnosti

Dojenčki so naše največje bogastvo, ki ga je potrebno čuvati in poskrbeti, da ostanejo zdravi. Vendar pa se včasih kljub napi pretirani skrbnosti zgodi, da dojenček zboli. V nadaljevanju si poglejmo nekaj najbolj pogostih bolezni, ki doletijo dojenčke.

Plenični izpuščaj pomeni vnetje kože na otrokovi ritki. Morda se je koža vnela zato, ker je bol dojenček predolgo v umazanih plenicah. Iz urina in blata se izloča amoniak, ki draži in ožge kožo ali pa so izpuščaji posledica alergije na pralna sredstva ali mehčalec. Drugi vzrok pa so glivice. V obeh primerih koža postane rdeča, pikasta in vneta.

Če se želite izogniti tej vrsti nevšečnosti otroku pogosto menjajte plenico in mu vedno po previjanju ritko namažite z zaščitno kremo. Kadar je le mogoče, pustite otroka ležati z golo ritko, da se »prezrači«.

Vročinski osip so majhne rdeče pike, ki se pojavijo, kadar je otrok pregret. Pogost je pri dojenčkih. Pike se pojavijo v kožnih gubah in na obrazu, kjer se nabira pot. Ni nevaren in ga lahko zdravimo doma.

Otroka manj pokrijte, okopajte ga v mlačni vodi in mu dajte sredstvo za zniževanje temperature (če jo ima).

Skoraj vsak otrok kdaj bruha, ima drisko ali zaprtje. Po navadi gre za manjše težave, ki jih lahko pozdravimo doma, a posvet z zdravnikom ne bo odveč.
Dojenčki pogosto izbruhajo manjši del obroka. Temu pravimo polivanje in ponavadi ni znak resne bolezni. Ponavadi ne polijejo veliko mleka, čeprav se vam morda zdi, da je veliko, ker se je razlilo po vašem ramenu. Vendar je mleko pomešano s slino. Sebi dojenček ne bo škodoval. Če vas skrbi, se posvetujete s patronažno sestro ali pediatrom. Vendar ste lahko prepričani, da ne izgubi preveč, razen če ne napoji pleničke ali ne pridobiva teže.

To je le nekaj najpogostejših zdravstvenih težav, s katerimi se pogosto srečajo naši najmanjši, naši dojenčki.

Comments are disabled