Najpogostejši vzroki za vnetje dlesni

Otekle dlesni veljajo za precej pogost pojav in so praviloma znak nečesa, kar se lahko pozdravi. Lahko se zgodi tudi to, da dlesni otečejo zgolj okoli enega zobu. V tem primeru se vzrok morda skriva v ostankih hrane, ki jih niste dobro odstranili izpod dlesni.

Sicer pa je znano, da ima skoraj polovica odraslih oseb, ki so starejše od 30 let, vsaj eno obliko, ki se navezuje na bolezni dlesni. Vnetje dlesni na primer povzročajo bakterije, ki se nabirajo okoli robi dlesni in se kasneje spremenijo v zobno oblogo.

Vnetje dlesni, znano tudi kot gingivitis, je pogosta težava, ki prizadene številne ljudi.

Vzroki za otekle dlesni

Za vnetje dlesni so lahko krivi najrazličnejši vzroki. Lahko je na primer kriva že slabo prilegajoča se zobna proteza oziroma zobni aparat. Za vnetje sta lahko krivi tudi virusna in glivična okužba.

Med pogoste vzroke za otekle dlesni sodijo še pomanjkanje hranil, stranski učinki zdravil, lahko tudi prevelika občutljivost za zobno pasto ali pa na ustno vodico.

Nasveti za preprečevanje vnetih dlesni

K sreči lahko večino vzrokov za vnetje dlesni preprečite že zgolj z dovolj dobro ustno higieno. Pomembno je, da zobe temeljito ščetkate vsaj dvakrat na dan, in sicer pod kotom 45 stopinj. Ščetkanje pa mora potekati stran od dlesni. Na takšen način boste lahko dovolj temeljito odstranili vso umazanijo na linijo dlesni in seveda tudi pod njo.

Da preprečite vnetje dlesni, je pametno razmisliti tudi o uporabi drugih koristnih pripomočkov za nego zob, kot so na primer strgala za jezik, antibakterijske ustne vodice. Prav tako ne smete pozabiti niti na redne preglede pri svojem zobarju.

Zdravljenje vnetih dlesni

Pri nekoliko blažjem vnetju dlesni najprej dobro razmislite o primernem čiščenju dlesni, prav tako o splakovanju ust s slano vodo. To seveda lahko dovolj učinkovito pripomore k zmanjšanju otekanja. Če dlesni krvavijo, vam pri tem lahko pomaga gaza, ki jo pred tem namočite v ledeno vodo. Prav tako tudi vlažna vrečka primerno izbranega čaja.

V povsem normalnih okoliščinah lahko za vnetje dlesni vzamete tudi zdravilo brez recepta. Vsekakor pa je najboljše zdravilo za to profesionalno čiščenje zob, kjer se odstrani še zobni kamen in obloge. Ključno je ščetkanje s kakovostno zobno pasto s fluorom. Ta omogoča učinkovit boj z bakterijami, tudi do 12 ur.

Comments are disabled