Atopijski dermatitis – precej pogosta kožna bolezen

Med pogostimi boleznimi in tegobami, s katerimi se soočajo otroci, je atopijski dermatitis gotovo ena izmed najbolj izrazitih. Ne le, da se pojavlja pri razmeroma velikem deležu malčkov, temveč ima tudi opazne simptome, po katerih to bolezen takoj prepoznamo. Gre za kožno bolezen, ki se najpogosteje kaže v obliki izpuščajev po obrazu, lahko tudi drugod po telesu. Pojavi se pri 15-20% predšolskih otrok, kar pomeni, da je zelo pogosta, na srečo pa ni nalezljiva, tudi ni nevarna.

Težava je le v tem, da gre za kronično nevšečnost, ki se bo verjetno ponavljala skozi več let, tudi če se posvetimo vsem potrebnim ukrepom za preventivo in lajšanje simptomov. Možno je storiti marsikaj, a v končni fazi je edina rešitev ta, da pustimo času čas – v veliki večini primerov bolezen izgine sama po sebi že pred 10. letom starosti, v odraslost se nadaljuje le v kakšnih 10% primerov.

Zakaj se atopijski dermatitis pojavi?

Med razlogi za razvoj te bolezni lahko omenimo tako dednost kot vpliv okolja. Največji dejavnik je občutljiva koža, ki posledično povzroči bolj opazne odzive na vplive okolja. Koža majhnih otrok je že tako bolj občutljiva, posebej po obrazu, kjer se najpogosteje pojavijo izpuščajo zaradi dermatitisa, poleg tega prihajajo otroci redno v stik z najrazličnejšimi materiali, ki so lahko dražeči za kožo.

Poleg tega pa omenimo še nepravilno ali pomanjkljivo nego kože pri otrocih. Seveda se starši skrbno posvečajo skrbi za svoje otroke, a hitro se zgodi, da na kakšen opravek pozabimo ali pa niti ne vemo, kako je treba skrbeti za občutljivo kožo na obrazu. S tem je tveganje za nastanek dermatitisa še večje, čeprav tudi dobra nega ne izključuje možnosti za razvoj bolezni.

Preventiva in lajšanje simptomov

Kako se lotiti preventive? Pomembno je, da začnemo že dovolj zgodaj. Atopijski dermatitis se razvije pri otrocih že v 3. mesecu starosti, tako da nikoli ni prezgodaj za skrbno nego otrokove kože. Pomembno pa je, da s tem ne pretiravamo – ena izmed nevarnosti je med drugim ta, da kožo preveč in prepogosto čistimo, prav tako ni priporočljiva uporaba preveč vroče vode. Na ta način se namreč koža izsuši, dosegli bomo torej povsem nasproten učinek od tistega, ki smo ga pričakovali.

Dnevna higiena je sicer zelo pomembna, predvsem redno kopanje in tuširanje. V primeru, da že imamo opravka z izpuščaji in srbečico, je treba postopati premišljeno – najbolj blagodejna je voda pri 32-33 stopinjah Celzija, kopanje pa naj ne traja dlje od 10 minut, saj se začne koža lahko po tem času že sušiti. Občutljivo kožo negujemo s sredstvi, ki ne vsebujejo posebej dražečih snovi, predvsem pa po umivanju kožo dobro posušimo, a brez drgnjenja z brisačo. Poleg tega pa atopijski dermatitis lahko omilimo s splošnim zdravim življenjskim slogom.

Comments are disabled