Zakaj najem strežnika v Sloveniji?

Ste slišali kakšnega znanca, da se je pohvalil, da ima spletne strani “spravljene” v tujini oziroma gostuje pri tujih ponudnikih? Morda se to sliši zanimivo in vzbuja vtis, da ima ta vaš znanec veliko in pomembno spletno stran oziroma velik spletni posel, a ni nujno tako. Razlogi za najem strežnika v tujini so različni in niso vsi najboljši – tako kot so različni razlogi, ki pričajo tudi v korist tega, da poskrbimo za najem strežnika doma.

Kdo se odloči za najem strežnika v tujini?

Da bi si uredili gostovanje v tujini, sta predvsem dva razloga. Prvi je ta, da je vaša spletna stran namenjena uporabnikom iz tujine. Če mora uporabnik iz Kalifornije priti do vaše spletne strani, bo njegova pot seveda hitrejša, če se vaša spletna stran nahaja v ZDA, ne pa v Evropi, do koder je pot daljša, ali celo v Sloveniji, do katere je nujnih še nekaj dodatnih ovinkov. V takšnem primeru je razlog torej hitrost dostopa in hitrost delovanja glede na izvor uporabnika.

Drugi razlog, da se ljudje odločajo za najem strežnika v tujini, pa je običajno ta, da se ne ukvarjajo s čednimi in legalnimi posli. Spletne strani, ki so pri nas prepovedane in bi jih hitro ukinili, na primer prodaja zdravil brez licence za lekarniško dejavnost, ali pa prodaja “sumljivih” športnih prehranskih dodatkov, se vedno nahajajo nekje drugje – v državah, kjer sta regulacija in zakonodaja slabi.

Kadar za najem strežnika v tujini nimate nobenega od omenjenih razlogov, je ta povsem nesmiselna. Če ne drugega že zato, ker je najem v večini razvitih držav dražji kot pri nas. Kaj pa v poceni državah? Tam so običajno druge težave …

Najem strežnika v Sloveniji

Kakšne težave se vam obetajo, če gostujete v tujini in za malo denarja? Pravzaprav lahko plačujete tudi veliko, a nekaj je gotovo: komunikacija bo otežena. Če se pri nas sredi dneva zgodi, da spletna stran preneha delovati, lahko slovenskega ponudnika takoj pokličete. Če ste se odločili za najem strežnika v tujini, pa morda ob vašem klicu ni nikogar, ki bi se oglasil, saj vsi spijo. In če se že oglasi kak “dežurni”, mu boste morali razložiti, v čem je pravzaprav težava, kar bo težko, če se na tehnologijo ne spoznate najbolje.
Za slovenske strani sicer tako zaradi podpore kot hitrosti dostopa slovenskih uporabnikov velja, da se je najbolje odločiti za najem strežnika kar doma. Ponudnikov je nenazadnje dovolj – in med kakovostjo in ceno paketa boste našli optimalno možnost tudi zase.

Comments are disabled