Domene so lahko klasične ali tudi zelo zanimive

Večina spletnih strani ima domeno, ki se nanaša na ime podjetja, dejavnost ali tematiko, s katero se ukvarjajo njene vsebine. Izbira domene se zato marsikomu zdi nekaj povsem enostavnega, pa vendarle ni tako. Že slovenskih domen, torej tistih z nacionalno domensko končnico .si, je preko 120.000, kar pomeni, da so besede in izrazi, s katerimi bi lahko o svoji spletni strani povedali kar največ, pogosto že uporabljeni. In tako je treba zaradi zasedenosti izbrane domene poiskati drugo, ta pa je lahko tako povsem klasična kot tudi bolj nenavadna.

Bistvo domene je njena prepoznavnost

Nekateri trdijo, da so vse dobre domene že zasedene, vendar to ne drži, če smo vsaj malo kreativni. Poigramo se lahko tako z osrednjim delom domene kot z domensko končnico in tako ponovno preverimo svoje možnosti. Katera je prava oziroma predstavlja najboljšo izbiro? Zagotovo tista, ki nam zagotavlja največjo prepoznavnost. Ime domene mora biti preprosto, prijetno, uporabniki si ga morajo hitro zapomniti.

Pri zasedenosti izbrane domene s končnico .si, se marsikdo odloči za registracijo domene s končnico .com ali .eu – če sta seveda prosti, prav tako pa se lahko odločimo za .net, .biz in podobno. Sama končnica nima pomembne teže glede uvrščanja naše spletne strani v iskalniku.

Kaj pa, če se ne bi sprijaznili s končnico, ki je sicer klasična in pri uporabnikih dobro sprejeta, vendar je hkrati tudi klasično dolgočasna? Če vam narava vašega posla oziroma spletne strani to dopušča. Izberite kakšno zanimivo domensko končnico, ki deluje sveže in sočno. Na volji jih je namreč več kot 300! Spletni naslov se lahko zaključi tudi s .pub, .cafe, .fit, .life, .blog in še množico drugih končnic, zaradi katerih dobijo domene povsem drugačen prizvok. Pazite le, da gre za besede, ki tudi v našem jeziku zvenijo domače in se uporabljajo vsaj pogovorno. Če bo vaša spletna stran ciljala na globalne uporabnike in bo ponujala vsebine v angleščini, pa si lahko resnično daste duška.

Bistvo registracije domene ni njena cena

Različne domenske končnice prinašajo različne cene za registracijo domene. Pri tem boste med različnimi ponudniki registracije, tako med slovenskimi kot tujimi, opazili nekaj razlik v znesku. Vsekakor naj ta ne bo odločilen. Vsaj za spletne strani v slovenščini velja, da je boljša registracija domene v Sloveniji kot v tujini, saj je tako veliko manj težav pri administraciji, komunikaciji, plačilih, podaljšanju domene.

Comments are disabled