Različne vrste gostovanja

Vse spletne strani delujejo z določenega centralnega mesta. To mesto pa je strežnik, ki gosti vso HTML, CSS in drugo kodo, ki jo naša stran uporablja, da lahko deluje. Tako se temu tudi pravi gostovanje spletnih strani. To je storitev, ki nam jo nudijo različna podjetja, ki se namensko s tem ukvarjajo. Potrebno pa je malo previdnosti, ko izbiramo paket gostovanja. Temu je tako, saj obstajajo različne konfiguracije strežnikov. Izmed teh strežnikov pa ima vsak svoje edinstvene prednosti in namen uporabe.

Deljeno gostovanje je primerno za začetnike

Dandanes je deljeno gostovanje spletnih strani še vedno zelo razširjeno. To je način poganjanja več sto ali tisoč spletni strani z enega strežnika hkrati. Deljeno gostovanje je namenjeno manjšim projektom, kot so spletne trgovine, forumi ter raznovrstne spletne strani, ki nimajo velikega obiska. Slabost takega strežnika je, da se hitro preobremeni, če katera izmed strani prejme velik obisk strank. To pa lahko tudi upočasni našo stran, kar ni vedno dobrodošlo. Prednosti takega gostovanja pa so:

  • Izredno cenovno ugodno
  • Dovolj zmogljivo za spletne strani, ki nimajo velikega obiska
  • Nizki stroški vzdrževanja
Deljeno gostovanje spletnih strani
Dandanes je deljeno gostovanje spletnih strani še vedno zelo razširjeno.

Virtualno gostovanje je vedno bolj popularno

Trenutno je vedno bolj popularno gostovanje spletnih strani v virtualnem načinu – VPS server. Deluje zelo podobno deljenemu način, vendar z eno veliko razliko. To pa je ta, da vsaka spletna stran deluje v virtualnem okolju, ki oponaša strežnik. To nam omogoča, da po želji spremenimo HTML in drugo kodo, ne da bi s tem motili druge uporabnike. Poleg tega pa ima virtualno gostovanje še prednost, da ga lahko nadgradimo z dodatnim prostorom, več procesorskimi jedri, večjo pasovno širino ipd.

Prednosti virtualnega gostovanja pa so tudi:

  • Večja varnost vsake spletne strani, saj jo varuje močna virtualna enkripcija
  • Nemoteno delovanje vsake spletne strani na strežniku
  • Možnost uporabe edinstvene kode, ki ni del standardiziranih spletnih kod

Namenski strežnik za največjo moč 

Zadnji zelo popularen način gostovanja spletnih strani je preko uporabe namenskega strežnika. V tem načinu zakupimo cel fizični strežnik za poganjanje naše spletne strani. Tukaj dobimo na razpolago veliko surovo moč, ki je predvsem mišljena za ogromne trgovine, spletne strani in podobno. Na taki strani lahko tudi gostimo veliko digitalne vsebine v obliki video in avdio datotek.

Prednosti namenskega gostovanja pa so:

  • Ogromna procesorska moč
  • Možnost prejema obiska več tisoč strank hkrati na naši spletni strani
  • Možnost uporabe edinstvene spletne kode na našem strežniku

Neglede na to, kateri način gostovanja bomo uporabljali, lahko naredimo veliko, če zakupimo SSL certifikat. Ta bo zaščitil pretok informacij med našo spletno stranjo in obiskovalci. Obenem pa bo povezal fizično lokacijo, ime podjetja in druge podatke z domeno naše strani. Tako bodo obiskovalci lahko 100% prepričani, da so obiskali zaupanja vredno podjetje. Odlične ponudbe gostovanja lahko zakupimo na www.domovanje.com. Na voljo pa je tudi možnost zakupa domen z raznovrstnimi končnicami ter tudi nakup SSL certifikata.

Comments are disabled