Gostovanje spletnih strani omogoča objavo spletne strani na internetu

gostovanje spletne strani

Če bi vas kdo vprašal, kaj je pravzaprav gostovanje spletne strani oziroma kaj omogoča, bi bili verjetno v precejšnji zadregi, saj takšne storitve ne bi znali najbolje definirati. Preprosto pa lahko rečemo, da je gostovanje spletne strani storitev, ki posameznikom ter podjetjem omogoča objavo spletne strani na internetu. Ponudnik takšne storitve pa je podjetje, ki lahko nudi tehnologijo pa tudi vse potrebne storitve za ogledovanje spletne strani na internetu.

Lahko torej rečemo, da gostovanje spletne strani po domače pomeni, da si izposodimo nekaj prostora, kamor lahko varno shranimo vse datoteke in informacije, ki so sestavni del strani na spletu, da ta sploh lahko povsem nemoteno deluje na internetu.

Kdaj potrebujete ponudnika spletnega gostovanja?

Ponudnik za gostovanje spletne strani vas bo pričel zanimati, ko boste želeli izdelati svojo lastno spletno stran. Izbrani ponudnik vam bo namreč omogočil prostor na strežnikih. Seveda je ključno, da si izberete dovolj ustrezen paket gostovanja, ki bo dobro zadovoljil vse vaše potrebe.

Gostovanje spletne strani za posameznike ter podjetja
Gostovanje spletne strani je storitev, ki posameznikom ter podjetjem omogoča objavo spletne strani na internetu.

V resnici vse skupaj deluje izjemno podobno, kot če bi denimo najeli stanovanje. Tudi v tem primeru je treba plačevati najemnino, da lahko sploh ostanemo v stanovanju. Na podoben način torej funkcionira tudi gostovanje spletne strani in njegov najem.

Delovanje spletnega gostovanja

Ob tem pa ste se najverjetneje med drugim vprašali tudi, kako torej sploh deluje spletno gostovanje. Strani na spletu se shranjujejo v posebnih računalnikih. Imenujemo jih strežniki. Ko si obiskovalci interneta želijo ogledati določeno spletno stran, morajo v brskalnik vnesti domeno spletne strani. Če pa je že spletna stran že sama po sebi zelo dobro optimizirana, jo lahko uporabniki spleta najdejo preko spletnih iskalnikov, kot je Google.

Video vadnica za gostovanje spletnih strani za začetnike: razložena je registracija domene, DNS in kako deluje gostovanje spletne strani

Če želite imeti svojo spletno stran, potem torej nujno potrebujete gostovanje. Spletna stran mora biti seveda shranjena na strežniku, da je sploh lahko dostopna obiskovalcem spleta. Sestavljena je iz izjemno velikega števila slik ter datotek s kodo. Te določajo obnašanje pa tudi sam vide strani na spletu. vse datoteke morajo biti obvezno nekje shranjene, da bi uporabniki spleta lahko do njih dostopali.

Od česa je v veliki meri odvisno gostovanje spletne strani?

Gostovanje spletne strani je v veliki meri odvisno od kakovostni strežnikov. Dobro vzdrževani in optimizirani strežnik vam lahko omogoči zelo hitro nalaganje spletne strani, kar pa je seveda ključno, če si želite zadržati obiskovalce na svoji spletni strani.

Comments are disabled