Namigi za nakup novih motorističnih rokavic

Vaše roke so najbolj pomemben del telesa med vožnjo, saj z njimi regulirate hitrost, upočasnjujete in menjate prestave. Pri tem morajo biti rokavice kot ulite, da vam dopuščajo dovolj manevrskega prostora. Vašim rokam se morajo popolnoma prilegati, brez utesnjevanja ali preveč ohlapnega visenja. Med vožnjo boste morali namreč biti hitri in odzivni, kar pa vam robustne in neustrezne rokavice preprečujejo.

Štirje namigi za nakup

Prvi namig je, da vas rokavice med vožnjo ne smejo ovirati na katerem koli delu. Prsti, dlani in členki morajo imeti dovolj prostora za neovirano gibanje. Drugi namig je sam občutek na koži. Preučite ali vas motijo šivi ali sama podloga, ali pa jih med nošenjem skoraj ne čutite. Tretji namig je izbira materiala in tipa izdelave. Brezšivni modeli so dražji od različice z zunanjimi šivi. Preučite tudi sam material, torej ali gre za usnje, umetno usnje ali tkanino. Četrti namig pa so dodatki, kot so prezračevanje, dodatna zaščita in dolžina do zapestij ali dlje.

Vsestranske usnjene rokavice

Z rokami ste povezani z krmilom motorja. Vaši prsti in vaše dlani morajo biti zaščiteni pred vremenskimi vplivi in pred poškodbami ves čas vožnje. Najboljšo velikost si izberite tako, da pri poizkušanju vidite ali je dovolj prostora med prsti, da začutite usnje. Slednje morate čutiti med posameznimi členki, prsti in na razprti dlani. Gibljivost najbolj pride do izraza pri sklepanju palca in kazalca. V kolikor se ne moreta neovirano dotakniti drug drugega, izberite druge rokavice.

Poletne, jesenske ali celoletne?

Priporočljivo je, da imate vsaj dva para rokavic, da jih lahko menjate ali očistite ter pustite počasi sušiti. Poleti izberite bolj zračen model za suho vreme, jeseni in spomladi pa izberite model z nepremočljivo površino za dlani, saj vam tako med vožnjo roke ne bodo drsele. Usnje se raztegne po določenem času uporabe, tako, da izberite bolj tesno oprijet model. Pri izbiri poletne zaščite izberite tako, ki ima dodatno zaščito členkov, a vseeno omogoča neovirano premikanje rok. Pri preizkušanju stisnite in razprite pest, da preverite, da ščitnik na členu ne ovira premikanja.

Ljubitelje motociklizma bo zanimal tudi članek Motoristične jakne – zakaj so tako priljubljene med motoristi? Preberite ga s klikom na povezavo.


  

Comments are disabled