So res potrebni originalni avtodeli?

Blagovna znamka, ki je najbolj priznana, ni edina, ki nam je na voljo. To velja za najrazličnejše izdelke, od sodobne tehnike do oblačil in obutve. Običajno je tako, da smo ob originalu prepričani, da prejmemo največ, vendar za to tudi največ plačamo. Prav zaradi tega se oziramo po nadomestkih, ki nosijo manj zveneča imena, vendar so ravno tako kakovostni in uporabni. Tako kot so pri tiskalniku na voljo kompatibilne kartuše, ki enako dobro opravijo svoje delo, so nam na voljo tudi avtodeli, s katerimi lahko učinkovito poskrbimo za svoj avtomobil, ne glede na to, ali jih potrebujemo zaradi menjav delov pri rednem vzdrževanju, ali zaradi poškodbe avtomobila.

Originalni avtodeli na “original” servisih in v prosti prodaji

Kadar je potrebno na avtu kaj zamenjati ali popraviti, je najbolj preprosta možnost, da se odpeljemo na “original” servis, torej k trgovcu, ki je pooblaščen za posamezno znamko. Tam bodo poskrbeli za popravilo, ne da bi nam bilo potrebno razmišljati o čemer koli. Ima pa takšna brezskrbnost seveda tudi svojo ceno. Vedno se vgrajujejo originalni avtodeli, pri katerih je cena običajno zelo zasoljena.

Kaj pravite, če bi lahko za dele plačali polovico ali celo dve tretjini manj? Gotovo se izplača za to imeti nekaj več dela in pobrskati, kje so nam na voljo avtodeli v drugih prodajalnah. Pri trgovcih, ki sicer niso hkrati tudi serviserji, se dobijo originalni avtodeli ceneje, še bolje pa je, da so nam poleg njih na voljo tudi tisti, ki so izdelek drugih proizvajalcev.

So neoriginalni avtodeli slabši?

Če povprašate mehanike o kakovosti rezervnih delov za avto, ki se ne ponašajo z originalno oziroma najbolj priznano blagovno znamko, boste gotovo dobili odgovor, da ti niso prav nič manj kakovostni. Najboljši neoriginalni avtodeli so izdelani tako kvalitetno, da razen logotipa ni med originali in generiki prav nobene razlike. Uporabljajo se enaki materiali in enaki postopki izdelave, torej jih tudi ne more biti. Sicer pa je to tudi laiku povsem logično: blatnik originalne znamke ne more biti boljši od blatnika neoriginalne: material je enak, oba sta iste oblike, torej ni potrebe, da bi izbrali prvega in segli globoko v žep. Edino takrat, kadar so potrebni “zapleteni” avtodeli, ki vplivajo na samo delovanje avtomobila, se izplača sploh razmišljati o tem, da bi original lahko bil boljši – oba dela sta enako kompatibilna, vendar se lahko pripeti, da ima originalni na primer nekoliko daljšo življenjsko dobo.

Ko torej opazite znake, ki napovedujejo odpoved tesnila pri avtu, čim prej pohitite k mehaniku, čeprav bi se morda izkazalo, da ste se zmotili.

Najboljše motorno olje za avto. Zakaj vaše vozilo za svoje delovanje potrebuje motorno olje, katero bo pravo in koliko stane? Preberi več …

Comments are disabled