Indijski trpotec – živilo z visokim deležem vlaknin

Dobro je, da v svoje vsakodnevne obroke uvrščamo tudi živila, ki poskrbijo za našo prebavo. Vedno več ljudi namreč tarna, da imajo težave z želodcem oziroma s prebavljanjem hrane. Če pa poznamo in uporabljamo indijski trpotec, v kakršni koli obliki že, potem bodo prebavne motnje za nas le še preteklost in slab spomin.

Indijski trpotec je živilo, ki prihaja iz Indije. Tam ga tudi gojijo v največji meri. Rastlina obrodi drobna semena, ki so ujeta v nekakšne majhne elemente, podobnim kapsulam. Ko so zrela, počijo. Vsebujejo izredno velik odstotek vlaknin in zato blagodejno vpliva na prebavo. Vemo, da t. i. prehranske vlaknine sodijo med ogljikove hidrate. Telo jih ne more prebaviti in nimajo kalorijske vrednosti. Ko vlaknine pridejo do debelega črevesa, ob tem se seveda ne razgradijo, nam vse skupaj da občutek sitosti. Imajo zelo ugodne fiziološke učinke. Pospešujejo in uravnavajo namreč prebavo, obenem pa znižujejo tudi raven holesterola in tudi glukoze v naši krvi. Če jih vsak dan zaužijemo dovolj, potem imajo ogromno pozitivnih lastnosti na naše telo.

Poleg vsega je indijski trpotec izjemno uporaben tudi v kulinariki. To pa predvsem zaradi želatine. Ta nastane iz topnih vlaknin semen. Pomaga nam pripraviti razne želeje iz sadja in jagodičevja. Prav tako pa je izjemno koristen tudi pri pripravi raznih kremnih mas, ki se uporabljajo za pripravo vedno bolj priljubljenih presnih tortic ter ostalih slaščic. Njegova naloga je zgostitev preveč redkih krem. Pogosto ga uporabljajo tudi pri pripravi sadnih kaš.

Indijski trpotec je primeren tudi, če želimo pripraviti shujševalno kuro. Ob uživanju za te namene, moramo popiti veliko vode. V želodcu bo zato nabreknil in nam dal občutek sitosti. Strokovnjaki pravijo, da je ena ali dve žlički na dan dovolj. Najbolje, da ga zmešamo kar z vodo. Na eno žličko se priporoča dva decilitra vode. Popiti pa ga moramo nekaj minut pred obrokom. Predvsem zato, da ima čas za svoje izjemno učinkovito delovanje.

Comments are disabled