Razlike v različnih kartušah za naš tiskalnik

Novejši inkjet tiskalniki so postali izredno cenovno dostopni. Njihova zmogljivost pa je tudi presenetljiva, saj so zmožni izdelati veliko količino potiskanih listov v zelo kratkem času. Je pa res, da bomo prej ali slej morali zamenjati kartuše, saj se bodo z uporabo izpraznile. Pri nakupu moramo biti previdni, saj imamo na izbiro več vrst barv, ki se med seboj razlikujejo. Zato je dobro, če poznamo glavne prednosti vsake vrste. S poznavanjem osnovnih računalniških izrazov bomo lahko prihranili veliko sredstev pri tiskanju dokumentov in slik.

OEM izvedbe kartuš

Vsak proizvajalec tiskalnikov izdeluje tudi svoje kartuše. Tem pravimo OEM izvedbe, saj so licencirane za uporabo z določenim proizvajalcem tiskalnikov. To je tudi razlog, da se smatrajo za originalno računalniško opremo. Nekateri proizvajalci tiskalnikov zahtevajo, da uporabljamo samo OEM kartuše v njihovih napravah. Če želimo uporabiti drugo vrsto, je tiskalnik ne bo želel uporabiti. To ne velja za vse serije in vse proizvajalce, vendar se je dobro vnaprej pozanimati, če si morda lastimo napravo, ki deluje samo z OEM barvami. 

Izbiraj med črnimi kartušami, namenjenimi črno-belemu tisku in barvnimi, ki jih potrebujemo za barvni tisk. Navadno tiskalniki potrebujejo dve ali več kartuš.

OEM kartuše vedno dobimo ko kupimo nov tiskalnik. Lahko pa jih tudi naknadno kupimo v vseh bolje založenih spletnih trgovinah s pisarniško opremo. Njihova uporaba se priporoča, če imamo novo tiskalno napravo in želimo obdržati garancijo.

Združljive oziroma nadomestne kartuše

Združljive oziroma nadomestne kartuše so na voljo za skoraj vsak model tiskalnika. Proizvajajo jih številna podjetja, ki želijo ponuditi trgu bolj ekonomičen način tiskanja. Predvsem so omenjene kartuše poznane po svoji nizki ceni. Pogosto pa nas v nakup prepričajo njihove sekundarne lastnosti, kot je bolj ekonomično tiskanje, malenkost večji rezervoar z barvo ipd. 

Nadomestne kartuše je najbolj smiselno uporabljati v primerih, ko želimo prihraniti s stroški tiskanja. Obenem pa naš tiskalnik ni več nov oziroma ni v garanciji. 

Obnovljene kartuše

Najnovejša vrsta kartuše je obnovljene vrste. To so OEM izvedbe, ki so odslužile svojemu namenu. Namesto, da bi jih reciklirali, pa so ponovno poslane v promet. To seveda po tem, ko so jih pregledali tehniki, jih napolnili z barvo in zamenjali nedelujoče komponente. So ugodne za nakup in jih brez težav uporabimo za kakovostno tiskanje dokumentov in slik. Zaradi svoje nizke cene so idealne za ljudi, ki potrebujejo visoko kakovost tiskanja, ne želijo pa veliko zapraviti za OEM kartuše.

Previdno pri izbiri kartuš

Dandanes lahko na številnih spletnih trgovinah zasledimo veliko ponudbo kartuš in tonerjev. Moramo se zavedati, da ima vsak tiskalnik oziroma serija tiskalnikov svojo vrsto kartuš, ki jih uporablja. Zato moramo paziti, da se prepričamo, da izberemo tako, ki so združljive z našim tiskalnikom. V nasprotnem primeru jih ne bomo mogli vgraditi oziroma uporabiti. Za bolj natančne informacije lahko pokličemo v izbrano spletno trgovino in povprašamo za pomoč pri izbiri primernih barv za našo tiskalno napravo.

Comments are disabled