Izzivi, ki jih postavlja izdelava mansarde

Gotovo obstajajo podstrešja, ki so dokaj prazna in relativno čista, hkrati pa tudi pripravljena na morebitne gradbene posege. A večinoma temu ni tako. Če želimo podstrešje preurediti v uporabno mansardo, se bomo morali kar pošteno potruditi. Izdelava mansarde namreč postavlja nekatere izzive, ki jih moramo najprej premostiti, preden lahko koristimo prednosti čistega, urejenega in dobro opremljenega stanovanjskega prostora pod streho.

Toplotna in zvočna izolacija

Pogosto veliko težav pri urejanju mansarde povzroča izolacija. Gre namreč za ključni element, katerega preprosto ne moremo prezreti. Poleg tega pa tako toplotna kot zvočna izolacija zahtevata obilo načrtovanja in nekaj dela.

Na srečo lahko v mnogih primerih za izolacijo poskrbimo kar s suhomontažnimi deli. Izolacijski material se doda kar na obstoječo strukturo, tako da kakšna zahtevnejša gradbena dela niso potrebna. Izdela se dodatna plast stene, v prostor med obema slojema pa se doda še izolacijski material. Mansarda pogosto zahteva tudi izolacijo strehe, ki je prav tako dokaj enostavna, pa še izolacijo tal, kar je zelo pomembno, saj tudi prostore pod podstrešjem običajno še vedno uporabljamo za stanovanje. Toplotna izolacija je v vsakem primeru zelo dobrodošla, tudi če podstrešja sploh ne nameravamo uporabljati. Zvočna izolacija pa seveda koristi v primeru, da želimo podstrešje preurediti v stanovanjski prostor.

Večji gradbeni posegi

Včasih izdelava mansarde postavlja še večje izzive. Če želimo prostor bolj konkretno preurediti in moramo pri tem posegati v nosilno konstrukcijo stavbe, bo treba pridobiti gradbeno dovoljenje. Prav tako dodatne komplikacije prinašajo gradbena dela, ki se izvajajo v klasični mokri gradnji. Ne pozabimo še na vodovodno in električno napeljavo, ogrevanje in druge sisteme, ki bi jih radi koristili tudi v podstrešnem prostoru. Na to je seveda pametno misliti že pred začetkom del – morda bo vse izzive možno zelo elegantno rešiti, čisto možno pa je, da bodo nekatere želje predstavljale previsoko oviro.

Comments are disabled