Zakaj je reševanje podatkov iz diska tako pomembno

reševanje podatkov iz diska

Ocenjeno je, da je na svetu v uporabi več kot 2 milijardi računalnikov. Dandanes si življenja brez njih sploh ne moremo predstavljati. Uporabljamo jih za službene namene, doma in povsod drugje, kjer potrebujemo moč moderne digitalne strojne opreme. Zato nam lahko veliko preglavic povzročajo okvare računalnikov. Ko se operacijski sistem noče več zagnati ali pa naš prenosnik oziroma namizni sistem noče več delovati, izgubimo dostop do shranjenih digitalnih vsebin. Vsi izgubljeni podatki na trdem disku so morda zelo dragoceni. Ključnega pomena je, da poiščemo strokovno pomoč za ponovno vzpostavitev delujočega računalnika.

Kje se nahajajo izgubljeni podatki na trdem disku?

Ne glede na to ali uporabljamo SSD ali trdi disk, je podatke veliko težje izbrisati, kot si morda mislimo.

Tudi, če jih pomotoma ali namensko izbrišemo, se dolgo časa še vedno nahajajo na samem spominskem mediju. To je dobro, če se soočamo z izgubljenimi podatki na trdem disku, saj jih je v večini primerom mogoče obnoviti. To pa tudi velja v primerih, ko pride do težjih mehaničnih okvar samega računalnika. Zato je obnova shranjenih digitalnih vsebin vedno mogoča in do zelo visoke mere popolnoma uspešna.

Okvarjene komponente računalnika 

Pod pokrovom prenosnika ali namiznega računalnika se skriva mnogo različnih komponent. Če se okvari katera od njih, je zelo verjetno, da se sam računalnik ne bo uspešno zagnal. Morda sploh ne bo kazal znakov življenja, ko ga prižgemo. To predstavlja veliko težavo, saj če se ne zažene operacijski sistem, potem tudi do podatkov nimamo dostopa. Pogosto je okvara zelo majhna in jo lahko odpravi izkušen tehnik. Lahko pa se tudi zgodi, da osnovna plošča, napajalnik ali druga komponenta potrebuje zamenjavo.

Reševanje podatkov iz diska za računalnik
Reševanje podatkov iz diska je ključnega pomena za ponovno vzpostavitev delujočega računalnika.

Ne glede na okvaro, se lahko reševanje podatkov iz diska lahko opravi na več načinov. Če je okvarjen sam disk, se digitalno vsebino presname na svež spominski medij. V primeru, da je težava druge, pa se popravi ali zamenja samo okvarjeno komponento. Mogoče pa je tudi, da se disk vzame iz računalnika in vgradi v drug računalnik.

Reševanje podatkov iz diska ali SSD-ja

Zadnja leta smo lahko priča vedno večji uporabi SSD diskov. Namenjeni so pohitritvi raznovrstnih računalnikov, saj ne vsebujejo magnetnih plošč. Delujejo po drugačnem principu kot klasični diski, saj shranjujejo podatke v spominske celice.

Kako poteka reševanje podatkov iz diska – SSD HDD iz okvarjenega prenosnika

To omogoča veliko hitrejše delovanje in manjšo fizično velikost spominskega medija. Se pa lahko zgodi, da spominske celice prenehajo delovati zaradi različnih razlogov. V tem primeru je potrebno reševanje podatkov iz diska s strani računalniških tehnikov. Z različnimi postopki lahko obnovijo digitalne vsebine tudi iz fizično poškodovanih SSD-jev in trdih diskov.

Comments are disabled