Reševanje podatkov s trdega diska vam povrne izgubljeno

Trdi disk je tisti “možganski” del računalnika, ki hrani vse njegove spomine – vse, kar ste ustvarili, prenesli od drugod, oziroma vse, kar ste želeli shraniti. Trdi disk pa je sam po sebi mehanska naprava, in kot za druge mehanske naprave tudi zanj velja, da se lahko pokvari in preneha delovati. Ne zgolj v fizičnem smislu – težavo z dostopom do podatkov lahko povzročijo tudi programske napake oziroma napadi.


Kdaj je potrebno reševanje podatkov s trdega diska?

Pri neosveščenih ali naivnih uporabnikih računalnika, ki se zanašajo na to, da jih tehnologija ne bo nikoli pustila na cedilu, je potrebno reševanje podatkov s trdega diska predvsem takrat, kadar njihova naprava podleže v programskem smislu. Vsak računalnik, ki je povezan s spletu ali nanj preko drugega vira vnašamo programske vsebine, je namreč podvržen tveganju, da se okuži z zlonamernimi programi, ki lahko vplivajo na vsebine na njem. Škodljivi programi, torej virusi, imajo pogosto povsem druge namene, ne pa v prvi vrsti preprečevanje dostopa do vaših podatkov in njihovega uničenja, a pogosto pride prav do tega. Pomen ustvarjanja varnostnih kopij, s katerimi so podatki v primeru okvare dosegljivi tudi na drugih virih, ti uporabniki pogosto jemljejo premalo resno. Tako se jim pripeti, da ostanejo brez besedil, fotografij, videov in drugih vsebin – in nikoli več ne bodo mogli do njih, razen, če se odločijo za reševanje podatkov s trdega diska.
Vsi tisti, ki se jim zdi varnostno kopiranje nekaj povsem samoumevnega, pa se lahko znajdejo v drugačni težavi: odpovedi strojne opreme oziroma diska. Mehanska naprava namreč ni večna in odporna na vse, saj ima klasičen disk gibljive dele, torej je občutljiv. Reševanje podatkov s trdega diska je torej potrebno ob mehanski okvari, do katere pride zaradi slabe kakovosti, dotrajanosti, ali neprimernega ravnanja z diskom.

Kako uspešno je reševanje podatkov s trdega diska?

Na srečo imamo pri nas kakovostna podjetja za reševanje podatkov s trdega diska, zato je v največ primerih mogoča popolna obnova podatkov. Koliko vas bo to stalo, je seveda odvisno od zahtevnosti dela – včasih je rešitev težave enostavna in podatkov malo, včasih gre za obsežnejši proces (na primer takrat, ko ni potrebno reševanje s klasičnega računalniškega diska, temveč je na primer prizadet strežnik). Vsekakor pa velja, da nas plačilo za reševanje podatkov z diska precej dobro nauči, da smo v prihodnje precej previdnejši in preudarnejši ter bolje skrbimo ta varnost.

Comments are disabled