Smučišča v Sloveniji imajo številne posebnosti

Smučišča v Sloveniji imajo številne naravne posebnosti , ki si jih velja ogledati od blizu na smučeh ali deski.

Velika smučišča v Sloveniji omogočajo veliko smučanja zaradi razkošnih kilometrov prog, njihove urejenosti ter žičniških naprav in vse ostale smučarjem namenjene infrastrukture. Veliki smučarski centri so Rogla, Mariborsko Pohorje, Kanin, Krvavec, Kranjska Gora, Vogel, Cerkno, Golte ter Stari vrh. Smučišča se nahajajo na različnih koncih dežele. Rogla, Mariborsko Pohorje predstavljat pohorska smučišča v Sloveniji. Na severozahodu imamo alpska smučišča v Sloveniji. To so Kanin, Kranjska gora, Vogel. Krvavec in Golte sodita med smučišča v Sloveniji na območju Kamniško Savinjskih Alp. Stari vrh ter Cerkno pa v predalpska smučišča v Sloveniji. Med naštetimi smučišči ima vsako svojo posebnost, ki smučarjem ugaja. Mariborsko Pohorje ima status največjega smučišča v Sloveniji.

Na njem je preko štirideset kilometrov prog, triindvajset lahkih, trinajst povprečnih ter pet kilometrov težkih prog. Kanin ima status obmejnega smučišča v Sloveniji, saj leži tik ob državni meji. Njegova posebnost je, da lahko iz Slovenije smučamo v Italijo in obratno.

Odkar smo v Evropski uniji, na meji ni potrebno nobenega carinskega pregleda. Zgolj spustimo se na italijansko stran Prestreljenika ali se vzpnemo na izhodišče slovenske strani. Krvavec ima status prestolnici najbližjega smučišča v Sloveniji. Oddaljenost je dobra dva ducata kilometrov, snežna pobočja pa dajejo slovenski prestolnici tudi prepoznavno kuliso. Vogel in Kranjska gora se ponašata z nazivom posebnega smučišča v Sloveniji. Obe smučišči segata na območje Triglavskega narodnega parka. Območje je značilen visokogorski kras, ki ga najdemo tudi na območju smučišča Kanin. Na območju velja poseben naravovarstveni režim, ta je strožji kot v krajinskih parih. Vsa smučišča v Sloveniji se nahajajo v čudovitem naravnem okolju, ki sama po sebi vabijo na smuko, tek na smučeh, deskanje ali druge aktivnosti. Njihova dodatna prednost je

Smučišča v Sloveniji se nahajajo v večini slovenskih pokrajin.

www.rogla.eu/si/aktivnosti/pozimi/smucanje-in-deskanje

 

Comments are disabled