AŽ panj kot slovenska posebnost

Čebelarstvo je marsikomu med vami izjemno dobro poznana dejavnost, še posebej če se z njo ukvarjate sami ali kdo od bližnjih. Na prvi pogled lahko vse skupaj deluje sila preprosto, a v resnici je za ukvarjanje s takšno dejavnostjo potrebnega ogromno znanja in izkušen, prav tako potrebujete veliko opreme in orodij.

Po številu čebelarjev se naša dežela uvršča v sam evropski vrh. Za našo državo pa ni samo značilno veliko število čebelarjev, ampak tudi zelo raznolike oziroma posebne tehnike čebelarjenja in posebni načini pridobivanja medu. Naša posebnost je vsekakor tudi tako imenovani AŽ panj.

AŽ-panj je trdno in natančno izdelan iz lesa, ki je bil sušen najmanj tri leta ali je bil umetno v komori pravilno osušen in razteznostno nevtraliziran. 

Za kaj je panj AŽ najprimernejša izbira?

Panj AŽ je po mnenju nekaterih strokovnjakov za naše kraje najprimernejša izbira, sploh kar se tiče podnebnih pa tudi naravnih razmer. Takšen panj je dobil svoje ime po Antonu Žnidaršiču, ki ha je v začetku prejšnjega stoletja tudi prvi predstavil javnosti.

Velika prednost, s katero se ponaša AŽ panj, je tudi njegova mobilnost. Velja namreč za razmeroma lahek in majhen panj, kar seveda močno olajša njegovo prenašanje oziroma transport po pašnikih. In ker je tako praktičen in uporaben, se je panj AŽ pričel uveljavljati tudi zunaj meja naše dežele.

Panjske končnice

Vsekakor AŽ panj še zdaleč ni naša edina posebnost. Posebnost so tudi panjske končnice, ki veljajo za izjemno pomemben del naše kulturne dediščine. Ustvarjene so bile pod okriljem pripadnikov najrazličnejših kmečkih družbenih plasti.

Svoj razcvet je umetnost panjskih končnic doživela v sredini 19. stoletja, zamirati pa je pričela na začetku prejšnjega stoletja.

Domovina čebelarstva

Mnogi menijo, da ima čebelarstvo svojo domovino ravno pri nas. Če je bila nekoč to dokaj prezrta obrt oziroma dejavnost, pa v zadnjem obdobju k sreči postaja vse bolj prepoznavna oziroma jo ljudje na sploh vse bolj cenijo.

Pomembnosti čebel se je človek namreč pričel zavedati še bolj. Veljajo namreč za izjemno pomembne gradnike življenja vseh nas. Ravno zato je še toliko pomembneje, da se na čebele ne spomnimo zgolj sem in tja, temveč da s svojim delovanjem vsak dan dovolj dobro poskrbimo tudi zanje. S tem pokažemo, da se dobro zavedamo, kako pomembne so torej čebele pa tudi ostali opraševalci.

Comments are disabled