Usb kabli so uporabni za vse več naprav

Se še spomnite časov, ko ste ob praznem mobilnem telefonu vse sodelavce izprašali, ali ima kdo med njimi polnilec, ki je primeren za vaš telefon? Na srečo so za nami, saj se za polnjenje danes uporablja »univerzalni« kabel, imenovan usb, s katerim lahko napolnimo vsak mobilni telefon. In ne samo telefon – tudi vse več drugih elektronskih naprav.
Enostavno polnjenje
Običajni usb kabli so namenjeni povezavi med mikro enoto (vklop v telefon) s klasično enoto (vklop v računalnik ali preko vtikača v vtičnico). Največja prednost je seveda v tem, da so univerzalni in tako primerni za vse naprave, dodatno pa nam polnjenje olajšajo tudi tako, da omogočajo polnjenje preko računalnika, kar pride še kako prav, če v bližini ni vtičnice, ali pa tudi preko posebne baterije za skladiščenje energije, torej »banke« energije, ki ima ravno tako usb vhod.
Ker je tovrstno polnjenje zelo praktično, se usb kabli uporabljajo za vse več naprav, katere je bilo potrebno včasih polniti s priklopom na električno omrežje, na primer za fotoaparate, kamere, pametne in športne ure … Sodobna tehnologija tako skrbi, da smo čim bolj mobilni in hkrati tudi čim bolj brezskrbni, prav tako pa se zmanjšuje uporaba klasičnih ali polnilnih baterijskih vložkov AAA ter drugih baterij, ki so bile za nekatere od teh naprav potrebne prej.
Poleg povezave s klasičnim, pa lahko svoje naprave povezujete tudi s prilagojenimi kabli – če imate na obeh straneh mikro »vtikač«, lahko na primer med seboj povežete dva mobilna telefona in »prelijete« energijo s polnega na praznega oziroma jo delite.
Več kot polnjenje
Kabel seveda ni namenjen zgolj polnjenju, temveč tudi prenosu informacij. Z nekaterih naprav lahko te prenašamo brezžično na svoj računalnik ali tudi neposredno na splet, pri tistih brez wi-fi tehnologije, kadar ta ne zagotavlja primerne hitrosti ali kadar wi-fi omrežje ni na voljo, pa je najboljši prenos preko kabla. Z mobilnika prenesemo fotografije in posnetke, s športne ure podatek o kilometrih in poti, ki smo jo pretekli in podobno – ter seveda obratno, podatke lahko prenesemo tudi z računalnika oziroma s spleta na svojo prenosno napravo.

Comments are disabled