Indeks telesne mase govori o normalni telesni teži ali odmikih od nje

Indeks telesne mase je lahko izračunana normalna teža, povečana ali prekomerna ali premajhna teža. Indeks telesne mase poleg tega pozna dva ekstrema v pretirano nizki ali visoki telesni teži glede na višino telesa. To sta huda nedohranjenost v primeru pretirano nizki telesni teži ter bolezenska debelost v primeru pretirano visoke telesne teže glede na telesno višino. Izračunan indeks telesne mase govori o razmerju med telesno težo in telesno višino. Izračun je preprost, saj zahteva obvladovanje osnovnošolske matematike. Hkrati pa nam indeks telesne mase lahko izračunajo razni kalkulatorji na spletnih straneh. V tem primeru je potrebno vnesti zahtevane podatke za izračun ter aktivirati izračun. Bolj preprosti kalkulatorji izračunajo indeks telesne mase na podlagi teže in telesne višine. Preverite še povezavo do kakulatorja Linea Snella.

Naprednejša in kompleksnejša testiranja za najbolj zahtevne

Naprednejši kalkulatorji pa indeks telesne mase izračunajo z upoštevanjem teže, višine, starosti, spola ter drugih informacij. Več informacij pomeni možnost natančnejšega izračuna. Izračunana normalna telesna teža govori o tem, da je oseba zdrava, njena telesna teža pa je v zdravem območju. Dodatno govori, da oseba skrbi za pravilno prehrano, gibane, počitek ter vse ostalo, kar prispeva k ohranjanju normalne telesne teže. Vse kar mora storiti je, da nadaljuje z aktivnostmi v prihodnosti ter nadzoruje indeks telesne mase. Prekomerna teža obratno govori, da je potrebno svoje navade spremeniti. Največje spremembe na bolje prinese sprememba prehrane ter povečanje gibalnih aktivnosti. Za ugotavljanje uspešnosti sprememb je indeks telesne mase dobra osnova, dodatno pa lahko obiščemo zdravnika. Premajhna telesna teža je lahko prav tako dober razlog za obisk osebnega zdravnika. V tem primeru indeks telesne mase sporoča, da je telesna teža premajhna glede na telesno višino. Problem je lahko v prehranjevanju, v pretiranih naporih, dietah ali v raznih drugih vzrokih za premajhno telesno težo. Indeks telesne mase je zdrava rutina vsake osebe, ki ji ni vseeno za svoje zdravje in telesno počutje.

Razlogi za neplodnost pri ženskah. Diagnozo za žensko neplodnost je težko postaviti, zdravljenje pa je odvisno od vzrokov. Številni neplodni pari spočnejo otroka brez zdravljenja. Preberi več …

Comments are disabled