Kaj izbrati – bencinski ali električni visokotlačni čistilnik?

Če iščete poceni tlačni čistilnik, boste verjetno iskali električno enoto. Tlačni čistilniki na bencinski pogon se lahko začnejo pri približno 400 evrih in zlahka stanejo tudi več kot tisoč evrov. Električni tlačni čistilci pa običajno stanejo med 80 in 300 evri.

Seveda obstajajo tudi električni tlačni čistilniki, ki so po ceni in zmogljivosti primerljivi s tlačnimi čistilniki na bencinski pogon. Če cena ni vprašanje, kako izbrati med električnimi in plinskimi tlačnimi čistilniki?

Na vprašanje, ali je boljši bencinski ali električni visokotlačni čistilnik, ni preprostega odgovora. Oba imata svoje prednosti in slabosti.

Enostavnost uporabe

Če je vaša največja prednostna naloga, da lahko stroj uporabljate brez veliko težav, potem je električni tlačni čistilec zagotovo naprava za vas. Z njimi je preprosto priti v garažo in iz nje, jih nastaviti in vklopiti.

Pri enoti na bencinski pogon je treba opraviti več korakov in poskrbeti za več stvari. Poleg tega je enota na bencinski pogon težja, kar pomeni, da bi za večino stanovanjskih območij in lastnikov lahko zahtevala več truda, da bi jo premikali po pločnikih in okoli urejenih površin.

Prenosljivost

Kot je bilo že omenjeno, je obe enoti mogoče premikati. V zgornjem razdelku smo si ogledali, kako enostavno ju je mogoče premikati. Zdaj morate razmisliti, kako daleč morate premikati svoj tlačni čistilnik. Če je v vašem domu redno na voljo zunanja vtičnica in potrebujete samo pranje fasade, bo električni tlačni čistilec verjetno obvladljiv.

Če pa so električne vtičnice po hiši težko dostopne ali če imate veliko posesti, do katere morate z napravo dostopati, je obvezno imeti bencinski tlačni čistilec. Enostavna uporaba električne enote ni privlačna, če je ne morete uporabljati, ker nimate dostopa do elektrike.

Pogostost uporabe

Ta dejavnik je lahko obojestranski. Odvisen je od tega, kako določite prednostne naloge, ki se pojavljajo pri uporabi tlačnega čistilnika.

Uporabljam ga pogosto, zato želim, da ga lahko enostavno uporabljam, ali
ga pogosto uporabljam, zato želim, da dolgo časa vzdrži mojo uporabo.
Žal v tem primeru verjetno ne boste imeli enega tlačnega čistilnika, ki bi zmogel oboje. Ker je električni tlačni čistilec lažji za uporabo, bo privlačen za osebe, ki si želijo manj težav pri večkratni interakciji z določenim orodjem. Ta oseba nima nič proti temu, da ga zaradi udobja pogosteje zamenja.

Če vas res moti, da morate del opreme zamenjati pogosteje, kot bi ga sicer morali, če bi kupili drugo različico, potem vam bo verjetno ustrezal bencinski tlačni čistilec. Imajo manj plastičnih delov, zato so bencinski tlačni čistilniki običajno bolj vzdržljivi.

Globina čiščenja

Na koncu je tu še vprašanje rezultatov v smislu čiščenja. Ali ena vrsta naprave, ko gre za čiščenje fasad, čisti globlje kot druga? Ne pozabite, da sta obe vrsti naprav primerljivi pri lažjem do srednjem čiščenju (to je raven čiščenja, ki jo večina lastnikov stanovanj potrebuje od tlačnega čistilnika).

Kljub temu je morda bolje, da imate bencinski tlačni čistilnik, ki lahko doseže višjo raven PSI in GPM. Če ste kupili starejšo hišo, ki potrebuje temeljito čiščenje, je morda prava izbira bencinska enota.

Morda pa imate novejši dom, ki je videti odlično in ga preprosto želite vzdrževati. To lahko med letnim čiščenjem dobro storite z električno enoto. Isto električno enoto lahko uporabite tudi za podrobno čiščenje svojega avtomobila. V tem primeru je primerna katera koli enota.

Bencinski ali električni tlačni čistilec za domačo uporabo

Ta izbira je ponovno odvisna od tega, kako nameravate uporabljati svoj tlačni čistilnik. V večini primerov bosta obe vrsti naprav lahko opravili vse, kar potrebujete na svojem domu, ne glede na to, ali gre za tlačno pranje oblog, oken ali pešpoti.

Bencinski ali električni tlačni čistilec za čiščenje avtomobilov

Vsaka vrsta električnega čistilnika lahko opravi podrobno čiščenje avtomobila, ne da bi pri tem poškodovala vaš avtomobil. Upoštevajte, da morate za varno podrobno obdelavo avtomobila s tlačnim čistilnikom uporabiti nižjo nastavitev na kateri koli vrsti tlačnega čistilnika. Tako močan razpršilnik ne bo poškodoval barve.

Pri podrobnem odstranjevanju avtomobila je lahko uporaba najmočnejše enote škodljiva. Ne želite namreč, da bi pri poskusu odstranitve grdih žuželk s pokrova motorja odrgnili barvo. Potrebujete enoto, ki lahko deluje pri približno 1 200 do 1 900 PSI z le približno enim in pol GPM.

Če je podrobno čiščenje avtomobila ena od glavnih ali celo edina stvar, ki jo boste počeli s tlačnim čistilnikom, je električna enota verjetno najboljša izbira. Stopnje čiščenja, ki jih potrebujete, so z električno enoto zlahka dosegljive, poleg tega pa vam ni treba skrbeti, da bi enota na plinski pogon proizvajala preveliko moč.

Enostavna uporaba pri tovrstnih projektih je nepremagljiva. Električno enoto lahko priključite v garažo in jo odpeljete do avtomobila ali jo celo postavite pred garažna vrata. Še ena velika prednost električne enote je, da vam ni treba skrbeti za zastrupitev z ogljikovim monoksidom, če med uporabo stoji v garaži.

Comments are disabled