Pomen barve, ki ga nosi Taekwondo kimono

Kot velika večina borilnih večin tudi Taekwondo kot tradicionalno oblačilo za trening in tekmovanje uporablja kimono, staro japonsko oblačilo, ki je prilagojeno za optimalno izvajanje vseh potrebnih gibov, ki jih zahtevajo borilne veščine, ki izhajajo iz starega načina borbe. Najbolj pogosto je kimona bela, vendar ima vsak borilni šport glede barve in izdelave svoja pravila. Taekwondo kimono tu ni izjema. Najpogosteje vidimo kimono v beli ali črni barvi, in z variacijami kombinacij teh dveh barv. Učenci, ki komaj začenjajo svoje potovanje v tem športu nosijo belo Taekwondo kimono, ko postanejo instruktorji, lahko nosijo kimono, ki ima tudi nekatere črne dodatke in oblečejo polno črn kimono šele ko dosežejo visok statut. Nositi Taekwondo kimono, ki ni primeren tvojemu ranku je lahko videno kot nespoštljivo in lahko povzroči trenja znotraj hierarhije, zato je priporočljivo, da se pri izbiri dobro pozanimamo, kateri kimono je primeren za naš rank.

Taekwondo kimono je, kot vsak drugi športni kimono, sestavljen iz treh delov. Hlač, zgornjega dela in pasu oziroma obija. Obi je tisti, ki nakazuje tvoj rank. Vsak začne z belim pasom in čez čas nadaljuje do črnega. Pomembno je, da izberemo Taekwondo kimono, ki ni oprijet! Celoten koncept, zakaj je kimono najprimernejše oblačilo za izvajanje borilnih športov je to, da se material ne prime kože in tako omogoča hitro in eksplozivno gibanje, ki ga ne omejuje blago športne opreme. Zaželeno je tudi to, da Taekwondo kimono “stoji sam” torej se, ko mis stojimo zravnano, z nogami v širini ramen in rokami v pravilni poziciji, v sklepih ne dotika kože in tako ne moti nobenega gibanja. Dober kimono je tak, ki omogoča, da naša koža tudi pod relativno debelim blagom diha in se premika skupaj z nami in nas ne omejuje.

Ker sta tako Taekwondo kimono kot tudi Taekwondo rokavice konec koncev del športne opreme to pomeni, da ju je potrebno pravilno vzdrževati. Priporoča se, da se kimono po vsakem treningu vzame iz torbe in se ga pusti na zraku, da se lahko blago posuši. Priporočljivo je tudi to, da se pod zgornjim delom nosi spodnjo majico, vendar moramo preveriti pri trenerju, če je to dovoljeno.

Comments are disabled