Najpomembnejša dejstva o kurkumi

Kurkuma v prahu

Kurkuma vam je zagotovo dobro poznana kot začimba. Mogoče jo tu pa tam uporabite pri kakšni jedi. A če bi vedeli za vse njene pozitivne učinke na vaše zdravje, bi zagotovo postala del vašega vsakdana.

Kurkuma je rastlina, ki izhaja iz Južne Azije. Spada v družino ingverjevk. Njena najpomembnejša sestavina je kurkumin. To je aktivna substanca, ki ima neverjetne učinke delovanja. Zahodni svet rastlini uporablja predvsem kot začimbo, medtem ko se v indijski tradicionalni medicini že vrsto let učinkovito uporablja tudi za zdravljenje rakavih obolenj.

Kdaj je še posebej dobro poseči po kurkumi

Kurkuma je izjemno dobrodošla pri blaženju bolečin ter pri otrplosti, ki je povezana z artritisom. Učinkovito pomaga pri bolečinah v prsih, odlična je pri zaustavljanju krvavitev iz nosu. Varuje pred strupenimi alfa toksini in kot takšna velja za eno od najbolj kancerogenih snovi.

Kurkuma v prahu Bio
Prehransko dopolnilo Kurkuma v prahu Bio

Kurkuma odlično skrbi za zaščito jeter. Učinkovita je tudi pri zdravljenju virusnega hepatitisa. Pomaga preprečevati nastanek sive mrene, redči kri ter preprečuje nastanek krvnih strdkov. Odlična je pri preganjanju paradontalnih bolezni. Splošno preprečuje razraščanje tumorjev, preprečuje razširitev melanoma na pljuča. Zatira amiloidne plake. Kurkuma ne nazadnje lahko prepreči tudi napredovanje Alzheimerjeve bolezni.

Tipične značilnosti kurkume

Kurkuma velja za krepilno živilo. Deluje protivnetno, protimikrobno in protialergeno. Je močan antioksidant, blokira kronična vnetja ter zelo pospešuje celjenje. Preganja slab zadah, čisti kri, odlično varuje jetra in mehur.

Video: 9 poglavitnih razlogov, zakaj uživati več kurkume, in resnica o njeni (NE)učinkovitosti

Kljub tako številnim prednostim kurkume ni priporočljivo uživati v velikih količinah. Sicer pa se morajo tej začimbi izogibati nosečnice.

Kurkuma v vsakdanji prehrani

Kurkuma je izjemno okusna začimba. Nekateri jo dodajate v solate, drugi v juhe, omake ter podobno. Uživate jo lahko tudi samostojno, in sicer tako da jo zjutraj v kozarcu vode spijete na tešče.

Sicer pa je kurkuma nepogrešljiva v vseh indijskih receptih. Najpogosteje se uporablja pri pripravi curryja. Ima topel in rahlo grenak okus. Vonj nekoliko spominja na ingver ali na pomarančno. Jedem daje specifičen rumen odtenek in poseben okus. Večina ljudi jo pri jedi dobro prenaša. Ena od možnosti je tudi uživanje kurkume v obliki kapsul. Če ji je dodan še poper, je še toliko učinkovitejša pri absorbciji v telesu človeka.

Comments are disabled