Koristna zelišča na domačem vrtu

V iskanju zdravilnih učinkov rastlin se ni treba odpravljati v visokogorje ali posegati po eksotičnih sadežih iz daljnih dežel. Že na domačem vrtu imamo na voljo več možnosti, s katerimi si lahko lajšamo nekatere tegobe. V ljudski medicini so poznani učinki, ki jih imajo nekatere zelo pogoste vrtnine, na primer peteršilj in česen, seveda pa lahko tudi namenoma posadimo kakšne rastline, ki se bodo izkazale s svojimi pozitivnimi učinki na zdravje. Ker ta zelišča pogosto uporabljamo pri kuhanju, s tem ubijemo dve muhi na en mah – skuhamo lahko zelo okusne jedi, pri tem pa storimo nekaj dobrega še za zdravje. Seveda pa je treba vsaj približno vedeti, katera zelišča so za kaj dobra in h katerim jedem se najbolje podajo.

Naši predniki so dobro vedeli, katera rož’ca je za katero bolezen najboljša, danes pa se to znanje izgublja. Nenazadnje imamo na voljo veliko zbirko učinkovitejših zdravil, ki včasih vsebujejo prav ekstrakte teh rastlin, včasih pa povsem sintetične učinkovine. Vseeno se splača poznati zmogljivosti domačega vrta in izkoristiti vse prednosti, ki nam jih ponujajo zelišča na njem.

Peteršilj

Med najpogostejšimi zelišči na slovenskih vrtovih, pa tudi med najpogosteje uporabljanimi zelišči v slovenski tradicionalni kuhinji, je peteršilj. Ta ne sme manjkati pri pripravi juh, dodaja se tudi mesnim jedem, solatam in mnogim drugim specialitetam. V ta namen se uporabljajo večinoma listi, ki že ponudijo bogato zalogo mineralov in vitaminov, še boljši učinek pa lahko pričakujemo od plodov in korenine te rastline, kjer so koncentracije mikrohranil večje.

Peteršilj je v ljudski medicini znan po različnih učinkih, priporoča pa se predvsem v primeru želodčnih neravnovesij in prebavnih težav. Pomaga pri mišičnih vnetjih, posebej učinkovit je pri vnetju mehurja, tudi pri menstrualnih težavah in revmi. Poleg tega pa velja peteršilj tudi za afrodiziak!

Preberite tudi: https://www.zdravje.si/petersilj

Druga zelišča

Na domačem vrtu je dovolj prostora še za mnoga druga zelišča, med katerimi nekatera gotovo izstopajo tudi po svojih koristnih učinkih na zdravje. Omeniti gre recimo rožmarin, žajbelj, majaron, baziliko, drobnjak, materino dušico … Vse to lahko enostavno posadimo na svoj vrt in uživamo v vseh pozitivnih učinkih, ki jih imajo koristna zelišča za zdravje. A pozor, pri sajenju zelišč je treba pozorno izbirati kombinacije, ki jih želimo posaditi na isto mesto – nekatere se lepo dopolnjujejo, druge pa zavirajo rast. Potrebujejo različna hranila v prsti in iz korenin lahko izločajo snovi, ki drugim rastlinam škodijo!

Seveda ne gre le za to, da si lahko obetamo koristnih učinkov, temveč uporabljamo zelišča predvsem za dopolnitev palete vonjav in okusov, ki se uporablja pri pripravi slastnih jedi v domači kuhinji. S tega vidika je vedno dobro imeti na razpolago pestro zbirko domačih zelišč, kar nam odpre tudi možnosti za eksperimentiranje z različnimi vonji in okusi, ki jih do zdaj morda še nismo poznali.

Preberite tudi: Najboljša hrana za mačke

Comments are disabled