Hericium erinaceus ali resasti bradovec kot izjemno cenjena goba

resasti bradovec

Resasti bradovec ali hericium erinaceus je poznan kot zelo okusna pa tudi nadvse cenjena medicinska ter jedilna goba. Uspeva na lesu podrtih dreves, predvsem v Evropi, vzhodni Aziji in severni Ameriki. Njena oblika in tekstura sta posebni, spominjata na brado, od tod tudi samo poimenovanje. Nekateri pa menijo, da tovrstna goba bolj spominja na grivo leva.

Zaradi delovanje gobo zlasti cenijo v tradicionalni medicini. Pogosto jo imenujejo kar naravna hrana za nevrone. Izjemno dobrodošla je za oslabljen živčni sistem. Njeno redno delovanje torej lahko zelo dobro pripomore na boljše delovanje živčevja. Prav tako pomaga pri preprečevanju in zdravljenju demence in multiple skleroze. Pozitivne lastnosti resastega bradovca se kažejo tudi v delovanju proti depresiji in tesnobi.

Posebno mesto ima tudi v kitajski tradicionalni medicini

Prav tako ima hericium erinaceus posebno mesto tudi v kitajski tradicionalni medicini, kjer je prav tako zelo cenjena vrsta gobe. V obliki prahu vsebuje zelo veliko koristnih hranilnih snovi. V takšni obliki jo naše telo zmore tudi najbolje izkoristiti. Pozitivno delovanje goba je tudi znanstveno dokazano.

Resasti bradovec ima mnoge koristne lastnosti
Resasti bradovec uspeva na lesu podrtih dreves, predvsem v Evropi, vzhodni Aziji in severni Ameriki. Njena oblika in tekstura sta posebni, spominjata na brado, od tod tudi samo poimenovanje. Nekateri pa menijo, da tovrstna goba bolj spominja na grivo leva.

Pridelovanje gobe je izjemno strogo nadzorovano. Pridelovati se mora brez uporabe kemikalij ali pesticidov. Mora biti 100 % ekološka.

Še druge koristne lastnosti

Poleg omenjenega ima resasti bradovec še druge koristne lastnosti, na primer:

  • vpliva na izboljševanje spanca,
  • deluje antioksidativno,
  • pomaga pri depresivnem stanju in tesnobi,
  • izboljšuje delovanje spomina,
  • pomaga in preprečuje srčno-žilne bolezni,
  • deluje protibakterijsko,
  • blagodejno učinkuje na celotni živčni sistem,
  • spodbuja regeneracijo živčnega sistema.

In kako takšno gobo uporabljati? Omenili smo, da se najbolje obnese v obliki prahu. Tega lahko zmešamo v tekočino, kot so voda, jogurt, kava, čaj, smuti, sok. Zmes dobro premešamo in po požirkih čim hitreje popijemo. Najbolje, da to storimo kar med jedjo ali vsaj pol ure po njej.

Koliko časa jemljemo hericium erinaceus?

Resasti bradovec sem jemal 30 dni. Poglejte, kaj se je zgodilo

Najbolj smiselno je, da resasti bradovec jemljemo neprekinjeno, in sicer vsaj tri ali štiri tedne. Jemanja ne smemo prekiniti takoj, ko opazimo prve rezultate oziroma izboljšave. Kuro je kasneje dobro ponoviti vsaj dvakrat na leto – najbolje v spomladanskem in jesenskem času. Jemlje pa se lahko tudi dlje časa, če imamo kakšne bolj dolgotrajne težave.

Comments are disabled