So preproste igrače otrokom danes še zanimive?

Starši se pogosto pritožujemo, da se otroci preveč posvečajo sodobnim elektronskim napravam, premalo pa se gibajo zunaj. Kot da bi bila to krivda otrok samih! Otroci ne pričnejo kar sami uporabljati daljinskega upravljalnika, ne pričnejo kar sami uporabljati pametnega telefona in računalniške tablice, niti ne računalnika. Starši smo tisti, ki jim to dovolimo, ki jih tega naučimo, in ki te naprave seveda kupimo. Zaradi tega se pravzaprav nimamo pravice pritoževati. No, pa tudi zaradi tega ne, ker pritoževanje ničesar ne reši. Bolje je, da smo konstruktivni – otroke odpeljemo ven, se z njimi družimo na prostem in ob igri z igračami, kot smo jih poznali nekoč. Prav stare, klasične igrače, so namreč tiste, ki najbolje razvijajo različne spretnosti.

Kaj bi lahko šteli za klasične igrače?

Pomislite, s čim ste se v mladosti igrali sami. Imeli ste kolo, da ste se gibali, poleg tega ste za razgibavanje uporabljali še kotalke, kolebnico, na tla ste si narisali polja za ristanc. Kadar je bilo slabo vreme, ste v sobi vozili preproste avtomobilčke ali izdelovali oblekice za punčke. Če je bila na voljo družba, so prišle prav preproste družabne igre: človek ne jezi se, domine, mikado, karte. To so igrače, ki še dolgo ne bodo za odpis, saj tudi današnje otroke hitro prevzamejo in navdušijo.
Dvomite? Se vam zdi vaš otrok preveč zahteven, da bi mu bile všeč?

Preprosto je pogosto najbolj zanimivo

Vzemimo primer, ki ga poznajo vsi lastniki mačk. Svoji brkati ljubljenki kupujejo takšne in drugačne igračke v trgovini za male živali, a mačka je najbolj navdušena, kadar domov prinesejo škatlo – z njo se igra najdlje! Zakaj je tako? Ker škatla nima predpisane uporabe. Lahko je postelja, lahko je skrivališče, lahko je bunker za napad iz zasede, odlična je za brušenje krempljev …
Presenetljivo, a otroci se odzivajo enako. Drage igrače pogosto odložijo, če imajo na voljo nekaj povsem preprostega, kar pa lahko s pomočjo domišljije uporabijo na tisoč in en način. In ja, res je, tudi otroci se razveselijo škatle in se z njo za dolgo zamotijo, saj je ta lahko hiša, raketa, avtomobil, hišica za punčke, lutkovno gledališče …
Ne, otroci se preprostih igrač in iger niso naveličali. Potrebujejo le možnost, da se z njimi spoznajo. Tehnične igrače torej ob lepem vremenu pospravite in pojdite z njimi na dvorišče. Videli boste, da hitro razvijejo interes za okolico in na risanke ter računalniške igrice brez težav pozabijo.

Comments are disabled