Razlogi za neplodnost pri ženskah

Dandanes ima mnogo ljudi težave z neplodnostjo. Do tega lahko privedejo števili razlogi, kot so bolezni, hormonsko neravnovesje, nepravilna prehrana ipd. Ženska neplodnost je prisotna pri približno 1/3 vseh parov. Moški pa imajo v enakem razmerju težave s spočetjem otroka. Razlogi za neplodnost so lahko mnogi. Primerno zdravljenje pa je odgovorno za veliko uspešnost odprave vzrokov neplodnosti, saj več kot 90% vseh parov sčasoma uspešno zanosi. V tem članku se bomo posvetili simptomom in težavam, ki pestijo mlajše in starejše ženske, kar se tiče neplodnosti.

Ženska neplodnost 

Pri ženskah štejemo neplodnost kot nemožnosti zanositve. Tako ženska, ki poizkuša zanositi več kot eno leto, pa ne more, se šteje za neplodno. Za ženske nad 35 let starosti, pa je ta doba skrajšana na 6 mesecev.

Do zanositve pride, če moška sperma oplodi jajčece, ko ta vstopi v jajcevod. Vse to pa se zgodi med ovulacijo. Ovulacija je obdobje, ko je ženska plodna. To obdobje pa traja največ od 12-24 ur. Res pa je, da sperma lahko preživi do 7 dni v ženskem reproduktivnem sistemu. Če jajčece ni oplojeno, se razgradi, ko doseže maternico. Skupaj z oblogami maternične stene, pa se vsa tkiva in kri izločijo preko vagine. To pa se opazi, kot mesečno krvavenje.

Zgoraj naštet proces je dokaj kompleksen. Tako so razlogi za neplodnost lahko mnogi, saj je lahko ženska neplodna zaradi različnih dejavnikov.

Simptomi neplodnosti

Glavni simptom ženske neplodnosti, je če zanositev ni uspešna. Tako ima ženska lahko predolgo povprečno obdobje menstrualnega cikla, ki presega 35 dni. Obenem pa je lahko cikel prekratek in traja manj od 21 dni. Možno pa je tudi, da do menstruacije sploh ne pride. 

Priporočljiv je obisk zdravnika za vse ženske, ki:

  • So starejše od 35 let in poizkušajo zanositi več kot eno leto
  • Imajo neredno menstruacijo ter prekratko ali predolgo menstruacijsko obdobje
  • Ženske, ki so starejše od 40 let

Obisk pri zdravniku omogoči, da se lahko prične zdravljenje. Obenem pa se tako ugotovi različne razloge, ki prispevajo k neplodnosti, kot so: medenična vnetna bolezen, endometrioza, rak ipd.

Težave z reproduktivnim sistemom

Da bi prišlo do zanositve, mora ženski reproduktivni sistem delovati pravilno. Tako se morajo zgoditi številne stvari v sledečem zaporedju:

  1. Eden od jajčnikov sprosti odraslo jajčece, ki potuje preko jajcevoda do maternice
  2. Med potjo do maternice mora jajčece oploditi moška sperma
  3. Jajčece se mora zasaditi v maternici in pričeti razvijati v zarodek

Ženska neplodnost se zgodi, če se kjerkoli v tem procesu zgodi nekaj nepričakovanega, kot:

Težave z ovulacijo

Težave z ovulacijo pomenijo, da se morda jajčece ne sprosti, ne doseže maternice ali pa je nezrelo za oploditev. To se v večini primerov zgodi zaradi hormonske neuravnovešenosti.

Poškodbe jajcevoda

Možno je, da so za neplodnost krive težave z jajcevodom. Te pa povzročijo blokade, vnetja in bolezni medeničnega vratu.

Težave z maternico

Maternica je pomembna, saj ščiti in hrani razvijajoč se človeški zarodek. Tako lahko tumorji, nepravilno oblikovana maternica, vnetja, ter drugi razlogi povzročijo neplodnost.

V vsakem primeru je razlogov za neplodnost zelo veliko. Priporočen je obisk strokovnjaka, ki hitro preuči možne vzroke in predlaga način zdravljenja. Na spletni strani www.vitanoval.com lahko zasledimo veliko nasvetov in poučnih člankov o ovulaciji, menstruaciji, plodnih dnevih ter delovanju ženskega reproduktivnega sistema. Obenem pa lahko kupimo različna prehranska dopolnila, ki pomagajo moškim in ženskam pri uspešni zanositvi.

Comments are disabled