Ogrevanje stanovanja s toplotno črpalko in prihranek

Toplotne črpalke za naše stanovanj

Zaradi eko skladov in subvencij, se veliko družin odloča za nakup toplotne črpalke, ki skrbi za ogrevanje sanitarne vode in ogrevanje stanovanja. Obstajajo različne vrste toplotnih črpalk, izbira pa je odvisna od naših razpoložljivih virov.

Različni tipi toplotnih črpalk in izbira najboljše

Na trgu obstajajo različni tipo toplotnih črpalk, ki se med seboj ločijo glede na sam vir energije. Vse so sestavljene iz notranje in zunanje enote. Zunanja pridobiva toploto iz okolja, notranja pa toploto prenese v vodo in jo preusmeri v gretje.

Toplotne črpalke - rezervoar
Rezervoar toplotne črpalke

Notranja enota ima rezervoar za toplo vodo, kar pomeni za laika, da delujejo podobno kot bojlerji za sanitarno vodo, ki imajo zalogo tople vode nekaj deset litrov.

Tip toplotne črpalke zrak voda

Za svoje delovanje izkoristi energijo iz okoliškega zraka in jo spremeni v energijo, ki je potrebna za ogrevanje in hlajenje. Stroški ogrevanja s toplotno črpalko so v primerjavi z ogrevanjem na olje ali drva znatno nižji.

Video: Inštalacija toplotne črpalke zrak voda

Ogrevanje na elektriko je enostavno. Upravljanje s sistemom je prilagojeno uporabniku, kar pomeni, da lahko ogrevanje vklopi in izklopi tudi otrok ali starejša oseba.

Tip toplotne črpalke voda voda

V primeru nakupa toplotne črpalke sistema voda voda, potrebujemo v bližini stanovanja vodni vir, torej reko, potok, podtalnico ali kak drug vir. Ta vrsta je primerna samo za objekte, ki stojijo v neposredni bližini vodnega vira. Potrebno je tudi pridobivanje dovoljenje za uporabo, saj moramo dokazati, da ne bomo onesnaževali vode.

Tip toplotne črpalke zemlja voda

Pri tem sistemu gre za to, da je vir toplote sama zemlja. Za postavitev ogrevalnega sistema je tako potrebno izvrtati luknjo v zemljo, kamor se potem namestijo sistemi cevi. Potreben je večji izkop zemlje oziroma kar globoka izvrtina, kar je velik finančni zalogaj.

Tip toplotne črpalke zrak zrak

Pri tem sistemu gre za obliko klimatske naprave, ki ima poleg funkcije hlajenja še funkcijo ogrevanja. Navadno jo kombiniramo z drugimi viri toplote, saj sama ne zmore dovolj močno in hitro ogreti večje površine. S tem tipom ogrevanja se grejemo predvsem v prehodnih obdobjih, ko razlike v temperaturi v stanovanju in zunaj niso še tako izrazite.

Najboljše toplotne črpalke za naše stanovanje

Najboljši grelni sistem za naše stanovanje so tiste, ki izkoristijo vse naše razpoložljive vire. V kolikor živimo v bližini vode, je najboljši sistem voda voda. V kolikor si lahko privoščimo izkop, je odlična rešitev tudi črpalka zemlja voda. Za povprečnega državljana pa je najboljša različica sistem zrak voda, ki ne zahteva nobenih posebnosti od naše nepremičnine ali okolice.

Comments are disabled