Termalna voda ni primerna samo za kopanje

izviri termalne vode

Izviri termalne vode so pri nas kar precej pogost pojav in za to smo v resnici lahko hvaležni. Takšna voda nam namreč prinaša številne koristi. Najprej seveda ob omembi termalne vode pomislimo na kopanje v bazenu. Po drugi strani je primerna tudi za pitje. A ne glede na to, kako jo uporabljamo, lahko izjemno blagodejno vpliva na kosti, kožo, ne nazadnje tudi na prebavo.

Izviri termalne vode nam omogočajo, da si lahko na tem mestu vodo kar prosto natočimo v steklenice in jo odnesemo k sebi domov. Mnogi izviri so dostopni tako peš kot tudi z avtom.

Naravne termalne vrelce so izkoriščali že stari Rimljani

Sicer pa so bili izviri termalne vode priljubljeni že v času starih Rimljanov. Ti so naravne termalne vrelce uporabljali s pridom. Na naših tleh se je zdraviliščni turizem pričel v času avstro-ogrske monarhije. Bolj načrtno pa so ga pričeli razvijati po drugi svetovni vojni. Največji razcvet pa tovrstni turizem zlasti doživlja v zadnjih dvajsetih letih.

Izviri termalne vode za blagodejne terapevtke učinke
Ob omembi termalne vode pomislimo na kopanje v bazenu, vendar je ta primerna tudi za pitje. Izviri termalne vode nam omogočajo, da si lahko na tem mestu vodo kar prosto natočimo in jo pijemo.

In kaj pravzaprav je termalna voda? K termalnim vodam se uvršča tiste vode, ki imajo pri svojem izviru temperaturo, ki je višja od 20 stopinj Celzija. Mineralne vode se smatrajo za termomineralne, če imajo v enem litru več kot en gram mineralnih snovi. Če tega ne dosegajo, se imenujejo akratotermalne vode.

Sicer pa glede na samo temperaturo mineralne vode delimo na hipertermalne, izotermalne in hipertermalne.

Učinki izvira termalne vode

Izviri termalne vode oziroma voda, ki prihaja iz njih, ima številne učinke. To so mehanični, termični in kemični. Med osnovne mehanične učinke na primer sodi vzgon. Naše telo torej navidezno izgubi težo, posledično nam je zagotovljeno lažje gibanje sklepov. Prav tako mehanično učinkuje tudi hidrostatski pritisk vode. Ta deluje na naše telesne votline, prav tako na krvne žile, zlasti na vene.

S pitijem iz pitnika termalne vode v Thermani Laško boste spodbudili neštete zdravilne učinke v vašem telesu.

Termični učinek pa je v draženju termo receptorjev v hiperemiji, v koži, zmanjšanju spazmov, povečanem pretoku, manjši bolečini. Telesna temperatura se v termalni vodi poviša hitreje kot v zraku, ker je prevodnost za temperaturo termalne ode veliko večja od zraka. Kemični učinek pa je odvisen seveda od kemične sestavine mineralne vode. Takšen učinek je klinično precej manj pomemben.

Comments are disabled