Kdaj se splača kupiti akumulatorsko kosilnico na nitko?

Če ste lastnik vrta, ki zahteva stalno in skrbno nego, zagotovo že imate ali razmišljate o nakupu kosilnice. V trgovinah bomo našli različne tipe in modele. Ali veste, kdaj bo akumulatorska kosilnica na nitko najboljša izbira?

Akumulatorska kosilnica je različica električne kosilnice, ki ohranja svoje prednosti, a se znebi nekaterih pomanjkljivosti. Med delovanjem baterijske kosilnice izginejo:

  • nevarnosti za zdravje in opremo, povezane s kablom,
  • potreba po gibanju po območju v dosegu kabla,
  • potreba po bližini električne vtičnice.

Obstajajo tudi naslednje prednosti:

  • poveča se manevrski prostor,
  • poveča se obseg pokošenega prostora,
  • Košnja trave med grmovjem in drevesi postane enostavnejša.

Baterijska različica nima prostorskih omejitev. Upravlja se lahko tudi, če je dostop do električne vtičnice omejen ali sploh ni na voljo.

Akumulatorska kosilnica je različica električne kosilnice, ki ohranja svoje prednosti, a se znebi nekaterih pomanjkljivosti.

Hkrati je treba vedeti, da baterija ne bo zdržala tako dolgo, kot običajno uporabljate tradicionalno električno ali bencinsko kosilnico. Splača se imeti drugo nadomestno baterijo v rezervi – polnjenje izpraznjene traja do 16 ur.

Akumulatorska kosilnica je priporočljiva lastnikom majhnih vrtov in parcel, predvsem zato, ker čas delovanja baterije ne bo omogočal košnje večje trate (ocenjeno bo eno polnjenje zadostovalo za košnjo do 2000 m²). Ima manjšo moč in delovno širino kot klasična električna ali bencinska kosilnica – košnja dolge trave, pa tudi suhe in trde trave ne bo enostavna.

Pomlad na vrtu je čas za nego trate. Za to potrebujemo primerno kosilnico. Pri izbiri kosilnice moramo upoštevati dejavnike, kot so površina travnika, pogostost in način košnje, teren, na katerem bomo delali in razpoložljivost virov energije.

Če na parceli nimamo dostopa do električne vtičnice, pa kljub temu želimo izkoristiti prednosti elektromotorjev (tiho delovanje, brez izpušnih plinov), bo akumulatorska kosilnica na nitko odlična rešitev. Napravo napaja baterija, kar močno olajša premikanje kosilnice med gredicami, skupinami grmovnic in dreves. Ni vam treba paziti, da se kabel ne zaplete ali kje ujame.

Poleg tega je delo z baterijsko kosilnico varnejše, saj nam ni treba skrbeti, da bi poškodovali ali prerezali kabel. Ko pogledamo prednosti baterijskih kosilnic, se postavlja vprašanje – zakaj se ne uporabljajo tako široko kot električne kosilnice? No, baterijske naprave so žal veliko dražje. Upoštevati morate tudi potrebo po polnjenju baterije. Akumulatorska kosilnica je namenjena lastnikom manjših travnikov, saj napolnjena baterija zdrži določen čas delovanja. Konec koncev, vendar nas naredijo neodvisne od vira energije.

Vsekakor ima vsaka kosilnica prednosti, pa vendar morate definirati lastne potrebe in šele nato se odločiti za ustrezno.

Comments are disabled