Izbira prave vrtne kosilnice – bencinske, električne ali akumulatorske?

Vrtne kosilnice so na voljo v različnih izvedbah, kot so bencinske, električne in akumulatorske. Bencinske kosilnice so optimalne za košnjo velikih površin, ki presegajo 600 m2, saj imajo visoko moč in širši razpon košnje. Uporaba bencinske kosilnice zagotavlja popolno svobodo pri košnji, saj ni potrebe po iskanju električne vtičnice in skrbi za prekinitev kabla. Kljub temu je potrebno upoštevati, da so bencinske kosilnice dražje in zahtevajo redno vzdrževanje. Poleg tega so lahko glasne in vibrirajo, kar pri daljših časih košnje lahko povzroči neprijetnosti za roke.

Najboljša izbira za košnjo velikih površin nad 600 m2 – bencinska kosilnica.

Pomemben dejavnik pri izbiri kosilnice je naklon vrta. Bencinske kosilnice so primerne le za raven ali rahlo nagnjen teren, saj motor ne zmore pobočja nad 15° in se lahko zatakne. Izjema so kosilnice z odpornostjo proti prevračanju, za katere se posvetujete s prodajalcem. Takšne kosilnice imajo sistem tlačnega mazanja. Električne kosilnice priporočamo za srednje velike vrtove (od 300 do 600 m2). So lažje, cenejše in tišje v primerjavi z bencinskimi. Poleg tega lahko z njimi kosite tudi na strmem pobočju. Vendar pa morate upoštevati, da so manj močne in potrebujejo vir električne energije – vtičnico ali generator. Poleg tega morate biti previdni, da med košnjo ne presekate napajalnega kabla.

Akumulatorske kosilnice – priljubljena izbira za manjše trate

V današnjem času je vse bolj priljubljeno uporabljati akumulatorske kosilnice, ki so primerne za košnjo manjših vrtov do velikosti približno 500 m2. Te kosilnice združujejo prednosti tako bencinskih kot električnih kosilnic – so lahke, tihe in hkrati močne ter ne potrebujejo zunanjega vira električne energije. Vendar pa se akumulatorji hitro izpraznijo in zdržijo le omejeno število polnilnih ciklov, kar pomeni, da boste morali občasno kupiti nove.

Rotacijske kosilnice so najprimernejše za večino vrtnarjev, saj uporabljajo rotacijsko rezilo, ki se vrti okoli osi in reže travo. Te kosilnice so lahko obvladljive in niso preveč zahtevne, kar se tiče ostrine rezila. Običajno so primerne za košnjo trate na višini približno 3-5 cm.

Za bolj zahtevne stranke, ki skrbijo za bolj natančno košnjo, je priporočljivo uporabiti vretenaste kosilnice. Te kosilnice ne režejo trave, temveč jo strižejo. Vreteno v obliki črke V sestavljajo noži, ki se medsebojno dotikajo in s tem kosijo travo. Postopek striženja omogoča, da konice stebel niso razcepljene, kar pomeni, da trava ne porumeni in je bolj zdrava. Priporočamo uporabo vretenastih kosilnic za okrasne trate, nogometna igrišča ali golf zelenice s košnjo do višine 3 cm.

Comments are disabled