Kako izbrati pravo vrtno kosilnico?

Vrtna kosilnica je ključna pri vzdrževanju trate, ne glede na to, ali želite preprečiti, da bi postala divji travnik ali pa želite ohraniti čudovito zelenico. Za razumevanje različnih vrst kosilnic in izbiro najprimernejše za vaš vrt, si preberite naš celovit pregled najpogostejših tipov kosilnic trenutno na voljo na trgu.

Večina kosilnic deluje po podobnem principu. Najpogostejše so ravno rotacijske kosilnice, ki uporabljajo motor za proizvodnjo moči in rezilo, ki se vrti v vodoravni smeri s tako visoko hitrostjo, da učinkovito režejo travo. Tipično so rezila pokrita, kar preprečuje, da bi med košnjo trava in drugi predmeti leteli na vse strani.

V poletni vročini trata raste počasneje, zato je tudi potreba po košnji manjša.

Pri izbiri kosilnice imate na voljo številne stile, vključno s samodejnimi, potisnimi, samohodnimi in celo robotskimi kosilnicami. Prav tako se lahko odločite med ročnimi kosilnicami ter tistimi, ki delujejo na bencin ali elektriko.

Prilagajanje kosilnice terenu

Pomemben dejavnik pri izbiri kosilnice je tudi teren okoli vašega dvorišča. Razmislite o nagibih, ovirah in drugih značilnostih terena, saj bo to vplivalo na učinkovitost kosilnice. Različni tereni zahtevajo različne vrste kosilnic, zato pravilna prilagoditev terenu povečuje učinkovitost košnje.

Različni načini napajanja kosilnice

Pri izbiri kosilnice je nujno razmisliti o načinu napajanja. Bencinske kosilnice so močne, vendar zahtevajo več vzdrževanja. Električne kosilnice so tišje in okolju prijaznejše, vendar so manj zmogljive. Akumulatorske kosilnice so brezžične, vendar imajo omejen čas delovanja. Izberite način napajanja, ki najbolje ustreza vašim potrebam in preferencam.

Velikost ohišja kosilnice neposredno vpliva na širino rezil. Standardna velikost ohišja se giblje med 70 in 150 centimetri.

Velikost kosilnice, natančneje širina rezil, ima pomemben vpliv na hitrost košnje. Širša kosilnica pokosi večjo površino v enem potegu, kar pomeni hitrejše končanje košnje. Vendar pa je treba upoštevati, da lahko širša kosilnica oteži manevriranje okoli ovir na dvorišču, zato je treba premisliti o primernosti glede na obliko vašega vrta.

Izbira primerne kosilnice glede na velikost vrta

Pri izbiri kosilnice je treba upoštevati velikost vrta. Za manjše vrtove so električne kosilnice pogosto bolj primerne zaradi lahkosti in ugodne cene. Za večje površine so bencinske kosilnice bolj zmogljive. Baterijske kosilnice so primerna izbira za tiste, ki želijo brez kabla in brez bencina.

Pri kosilnicah se soočamo z vprašanjem, kam odpeljati pokošeno travo. Možnosti vključujejo stranski izmet, puščanje pokošene trave na trati ali uporabo vreče oz. koša. Različne metode imajo svoje prednosti in slabosti, odvisno od estetskih preferenc, potreb po gnojenju ali enostavnosti vzdrževanja travnate površine.

Pravilna ura za košnjo trave

Pri košnji trave je ključno izbrati pravi čas, da bi zagotovili enakomeren rezultat. Izogibajte se košnji, ko je trava mokra, zlasti po nevihti ali zgodaj zjutraj, ko je prekrita z roso. Optimalen čas za košnjo je pred poldnevom ali zvečer, ko je trava suha in lahka, kar omogoča bolj enakomerno košnjo.

Optimalni razmik med košnjami

Pomembno je ujeti pravi čas med eno in drugo košnjo, saj predolgo čakanje ali prekratki intervali lahko škodujejo zdravju trate. Če trato kosite prekratek, lahko povzročite ožig in poškodbe korenin. Zato je priporočljivo, da ohranjate primerno dolžino trave med košnjami, da zagotovite njen zdrav razvoj.

Comments are disabled