Pivo Pelicon za prave gurmane in pivoljube

Ob vstopu v gostilno nam pogled najprej zatava do pulta in pipic za pivo. Premami nas tako vonj, kot tudi bogat nabor različnih okusov, jakosti in struktur. Nekaterim ustreza temno in grenko, drugim pa slajše  ter svetlo. Nekaterim odgovarjajo dodatki in arome sadja, zelišč, čokolade in drugih sestavin. Ostali pa se bolj nagibajo k preprostem in naravnem okusu grenko sladke tekočine.  Obstajala naj bi že od časa Mezopotamije, vendar je šele dandanes tako dovršene strukture in okusa.

Postopki ustvarjanje popolne kombinacije sestavin

Varjenje piva Pelicon poteka v šestih fazah. Prične se s pripravo slada in pripravi osnove za nastanek alkohola. Nadaljuje se z mešanjem slada z vodo in gretjem do temperature, ki razgradi encime škroba v sladkor. V naslednji fazi se s filtriranjem in izpiranjem izloči slad. Med kuhanjem in termično obdelavo se postopoma dodaja hmelj za poseben okus in aromo. Alkoholno vretje je predzadnja faza, kjer se sladkor razgrajuje v alkohol in ogljikov dioksid. Z regulacijo tlaka se nadzoruje tudi količina dioksida. V končni fazi sledi sesedanje trdnih delcev in odstranitev le-teh s filtriranjem.  Po filtraciji se tekočino nalije v sode ali steklenice.

Napredek varjenja v Sloveniji

V Sloveniji neodvisne pivovarne varijo čedalje bolj popularne nefiltrirane, nepasterizirane in bogate tekočine neoporečne kvalitete. Eksperimentiranje z okusi, ustvarjanje različnih specialitet za naše brbončice in nenehno vlaganje v razvoj, pričajo o nenehnih napredkih zlatorjave tekočine. Čedalje pogosteje ljubitelji piva Pelicon poklanjajo to tekočino kot darilo. Unikaten okus v kombinaciji z visoko vsebnostjo alkohola in dejstvo, da je pridelano v Sloveniji, navduši vse.

Triki za izboljšanje okusa

Okus piva Pelicon lahko izboljšate na različne načine. Najprej poskrbite za skladiščenje v temnem in hladnem prostoru. Približno pol ure pred pitjem dajte v hladilnik tudi kozarec. Tako bosta tako tekočina, kot tudi kozarec iste temperature. Premrzlo ali pretoplo pivo izgubi svoj dejanski okus, zato poskrbite, da je svetlo pivo ohlajeno na največ 7 stopinj, temno pa na 8 do 9. Točenje naj bo postopoma in iz nizke višine, da ne izgubite ves ogljikov dioksid.

 

 

 

 

 

Comments are disabled