Izbira motornega olja za vaše vozilo

motorna olja za avto

Eno od pomembnih vprašanj voznikov oziroma lastnikov avtomobilov je tudi, na kakšen način preveriti, katera motorna olja so primerna za njihova prevozna sredstva. Sprašujejo se, ali je treba nujno upoštevati zgolj priporočila proizvajalca vozila in katera od ponujenih možnosti olja je najbolj primerna.

Na splošno lahko rečemo, da se je pri izbiri motornega olja za vozilo najbolje posvetovati kar s proizvajalcem oziroma upoštevati njegova navodila. Če priročnik za vozilo navaja več različic oziroma možnosti, naj bi se izbira v glavnem nanašala na delovne pogoje, prav tako tudi na podnebje.

Pogoji uporabe motornega olja za avto

Ko vas zanimajo motorna olja za avto, je pomembno, da ste soočeni s pogoji uporabe takšnega izdelka. Seveda se pogoji vozila običajno ločijo med normalno in bolj zahtevno vožnjo. Z vidika kakovosti mazanja je na primer v težjih delovnih razmerah bolje vzdrževati nižjo viskoznost motornega olja. Za običajne vozne razmere pa je alternativno primerna torej višja stopnja viskoznosti.

pravo motorno olje za vaš avto
Če želite doliti olje, morate najprej poiskati pokrov odprtine za polnjenje olja v motornem prostoru. Na njem mora biti označena beseda “motorno olje” ali obris pločevinke za olje. Nato postavite lijak na vrh dulca in vanj nalijte olje. Prepričajte se, da uporabljate pravo motorno olje za vaš avto.

Ena od osnovnih nalog, ki jih imajo motorna olja za vozila, je tudi ohranjanje toplotne stabilnosti. To velja tako za nizke kot visoke temperature. Nižja kot je viskoznost motornega olja, lažje se torej olje pretaka pri nižjih temperaturah. Tako lahko bolj hitro dosežejo dele motorjev, ki potrebujejo mazanje. Večja viskoznost pa po drugi strani lahko pomeni seveda bistveno boljšo stabilnost oljnega filma, in to pri visokih delovnih temperaturah.

Jamstvo proizvajalca motorja

Znano je, da mora proizvajalec motorja jamčiti samo za olje, ki ga je uporabil tudi sam. Po priporočilu serviserja lahko po poteku garancije pri servisu vozila uporabimo seveda tudi motorna olja drugih proizvajalcev oziroma znamk, ki pa morajo obvezno ustrezati specifikaciji motorja.

Na voljo je tudi posebna programska oprema, ki lahko na podlagi vnesenih podatkov o vozilih našteje primerna motorna olja za izbrani model vozila.

Nasveti za uporabo motornih olj za vozila

Vemo, da klasifikacija SAE določa viskozno gradacijo motornega olja. A kljub temu ne pove prav nič o tem, kako kakovostna so motorna olja.

Razlaga kod motornega olja, številke SAE (Društvo avtomobilskih inženirjev) – Razlaga viskoznosti olja

Samo poznavanje vrste olja ter viskozna gradacija torej nista zadosti za primerno izbiro. Posledično so bili seveda uvedeni prav posebni standardi. Ti sporočajo izmerjene kakovosti za avtomobilska motorna olja.

Comments are disabled