Vsestranska uporaba konoplje za športnike

Ste vedeli, da obstajajo tudi konopljini proteini, ki so odličen vir beljakovin? Marsikdo sploh ne ve, da lahko beljakovine dobi tudi iz rastlin, še manj ljudi pa ve, da je odličen rastlinski vir beljakovin prav konoplja. Gre seveda za jedilno konopljo, takšni proteini pa so odličen dodatek za vse, ki bi radi v svojo prehrano vključili več beljakovin, še posebej pa za športnike. Ker gre za rastlinski vir beljakovin, so takšni proteini primerni ne le za vegetarijance, ampak tudi za vegane.

Oluščena semena jedilne konoplje

Konopljini proteini se ne pridobivajo iz rastline same, ampak iz njenih plodov oziroma semen, ki se jih olušči in nato zmelje v prah. Takšna semena imajo visoko vrednost beljakovin in drugih hranilnih snovi, zato so odličen vir proteinov. Prah iz konopljinih semen se uporablja kot dodatek v prehrani športnikov oziroma vseh, ki želijo obogatiti svojo prehrano z beljakovinami. Slednje so v prehrani namreč izrednega pomena, sploh v običajni prehrani povprečnega človeka, ki jih dnevno navadno zaužije premalo, medtem ko je njegova prehrana preveč bogata z ogljikovimi hidrati (OH).

Pri nakupu proteinov iz konoplje bodite pozorni na sestavo oziroma vsebnost hranilnih snovi, saj se ta od proizvajalca do proizvajalca lahko razlikuje. V vašem interesu je najti tak izdelek, ki vsebuje čim manj OH in čim več beljakovin oziroma proteinov. Poleg tega pa se vam splača preveriti tudi, koliko kislin omega 3, omega 6 in omega 9 vsebujejo, pa tudi prisotnost vlaknin ter vitaminov – konopljina semena oziroma prah iz njih namreč vsebujejo tudi železo, kalcij in magnezij ter tudi nekaj vitamina E.

Zakaj izbrati konopljo kot vir beljakovin?

Proteinski prah iz konopljinih semen jemljemo tako, da g v skladu z navodili v primerni količini glede na predviden dnevni vnos vmešamo v različne jedi oziroma pijače. Vedeti je treba, da samo jemanje prehranskih dodatkov ni dovolj za to, da naša prehrana postane zdrava, ampak je treba redno skrbeti za uravnotežene obroke. Kljub temu pa so proteini iz konoplje lahko odlično pomagalo k temu, da naša prehrana postane bolj uravnotežena, saj:

– so popolnoma rastlinski vir beljakovin
– primerni tako za vegetarijance kot za vegane
– bogati z beljakovinami, vitamini, vlakninami in antioksidanti
– primeren vir za vse, ki so alergični na sojo
– ne vsebujejo glutena

Comments are disabled