Izbira tipa kuhinje in elementov v njej

moderne kuhinje

Kuhinja je za marsikoga med vami eden od najpomembnejših prostorov vašega doma. Še toliko bolj pa vam je pomembna, ker radi kuhate, pečete, se družite. Vse omenjeno namreč najpogosteje počenjamo ravno v kuhinji.

Če ste tik pred izbiro nove kuhinje, najprej preverite različne tipe, ki so na voljo. Kuhinje se med seboj ločujejo tudi glede na izgled. Poznane so moderne in rustikalne, klasične, mini in masivne kuhinje. Moderna kuhinja se na primer prepozna po živih barvnih odtenkih, edinstvenem dizajnu, ne nazadnje tudi po ekstravagantnih oblikah.

Kaj je značilno za rustikalne kuhinje?

V nasprotju z moderno pa je rustikalna kuhinja prostor, ki daje predvsem občutek domačnosti. Spominja na kuhinje, v katerih so ustvarjale naše babice.

rustikalen dizajn kuhinje
Ključni elementi rustikalnega dizajna kuhinje vključujejo naravne materiale, kot so les, kamen in kovino, tople barvne palete, vintage ali predelane dodatke ter mešanico grobih in gladkih tekstur.

Mešanico med moderno in rustikalno kuhinjo predstavljajo klasične kuhinje. Oblike so sodobne, a ne ekstravagantne. Mini kuhinje pa navadno predstavljajo nekoliko manjše prostore, ki jih najpogosteje najdemo v počitniških prikolicah ali pa v študentskih domovih. Masivna kuhinja je narejena iz masivnega lesa, daje pa občutek varnosti in trdnosti. Za današnji čas je neredko značilna kombinacija moderne in masivne ali pa rustikalno masivne kuhinje.

Postavitev elementov v kuhinji

Kuhinje se med seboj ne razlikujejo zgolj po izgledu, temveč tudi po sami postavitvi. V grobem jih razdelimo na enopultne in večpultne. Prav tako so poznane U-kuhinje in L-kuhinje. Ne nazadnje še islandska kuhinja.

Ko govorimo o enopultni, to pomeni, da gre za postavitev kuhinjskih elementov vzdolž ene stene. Takšna rešitev ni vedno najbolj optimalna, a je pogosto edina možna, zlasti če kupujete že narejeno kuhinjo. Pri dvopultni pa sta dva pulta razvrščena na nasprotnih si stenah.

Modernejši tip kuhinje

Modernejši tip kuhinje predstavlja tako imenovana islandska kuhinja. Značilna je predvsem za večje prostore kuhinje. Na sredini prostora sta postavljena štedilnik in pomivalno korito, pulti praviloma stojijo ob straneh.

Želite dobiti navdih za nov kuhinjski otok pri prenovo vaše kuhinje? Preoblikovanje kuhinje je lahko zastrašujoče, vendar smo zbrali 50 čudovitih idej za kuhinje, ki vas bodo navdihnile pri prenovi vaše kuhinje.

Postavitev omenjene kuhinje zagotavlja kuhanje več osebam hkrati, ker je dostopna z vseh strani.

Značilnosti kuhinje v obliki črke L

Za kuhinjo v obliki črke L je značilno, da vključuje dva pulta, in sicer ob stikajočih se stenah. Po drugi strani pa U kuhinja pomeni, da so pulti razporejeni ob treh stikajočih se stenah.

Comments are disabled