Nepremičninska agencija

Če ste kdaj iskali stanovanje za najem ali kupovali lastno nepremičnino, ste verjetno ugotovili, da to ni enostavna naloga. Najti pravi dom, ki ustreza našim željam, potrebam in finančnim zmožnostim, lahko traja več mesecev ali celo let. Tisti, ki nimajo časa ali volje, da bi nenehno spremljali oglase, se pogosto obrnejo na nepremičninske agencije. Kaj pravzaprav nepremičninska agencija počne in koliko stanejo njihove storitve?

Nepremičninska agencija vam je v pomoč pri prodaji ali nakupu nepremičnine.

Kompleksnost nakupa nepremičnine

Nakup nepremičnine je precej bolj zapleten kot nakup avtomobila. Hitro lahko spregledamo pomembne informacije ali pa nam lastnik namenoma nekaj zamolči, kar lahko povzroči izgubo denarja in nepremičnine. Zato je pred nakupom nujno preveriti lastništvo, morebitne obremenitve na nepremičnini, pripraviti pravno veljavno kupoprodajno pogodbo in zagotoviti ustrezen prenos lastništva po prodaji. Ljudje se na nepremičninsko agencijo največkrat obrnejo, ko se ne počutijo dovolj usposobljene za samostojno izvedbo nakupa.

Pomen strokovne pomoči

Še vedno pa je veliko ljudi, ki menijo, da gre za enostavne posle, ki jih lahko opravijo sami, brez strokovne pomoči. Pogosto se v takih primerih opečejo in utrpijo škodo. Pogosto se zanašajo na pomoč notarja, katerega vloga ni enaka vlogi nepremičninskega posrednika. Notar poskrbi le za zakonitost vsebine pogodbe o nepremičnini, medtem ko nepremičninski posrednik zagotavlja celovito strokovno podporo.Vloga nepremičninskega posrednika je bistveno širša in pomembnejša.

Naloge nepremičninskega posrednika

Nepremičninski posrednik vzpostavi stik med prodajalcem in kupcem ali med najemodajalcem in najemnikom ter sodeluje pri pogajanjih in pripravi pravnih poslov. Njegova vloga je zagotoviti večjo pravno varnost za vse vpletene strani. Z angažiranjem nepremičninskega posrednika lahko stranke pričakujejo večjo varnost v posameznem poslu in manj možnosti za potencialno škodo. Poleg tega se stranke izognejo mnogim skrbem in dodatnim nalogam.

Pomen pogodbe o posredovanju

Nepremičninska agencija ali posrednik mora s stranko skleniti pogodbo o posredovanju v prometu z nepremičninami ter jo seznaniti s tržnimi razmerami, davčnimi obveznostmi in stroški notarskih storitev. Pred prodajo stanovanja ali hiše posrednik preveri pravno stanje nepremičnine, kar vključuje pridobitev izpiska iz zemljiške knjige ali potrebnih pogodb, če nepremičnina še ni vpisana v zemljiško knjigo.

Svetovanje prodajalcu in oglaševanje nepremičnine

Pri ogledu stanovanja posrednik svetuje prodajalcu glede morebitnih pomanjkljivosti in skupaj z njim določi realno ceno nepremičnine. Nepremičninska agencija nato oglašuje nepremičnino in organizira oglede za potencialne kupce, kar močno razbremeni prodajalca, saj mu ni treba biti prisoten ob vsakem ogledu. Ko se pojavi resen kupec, posrednik sodeluje pri pogajanjih za sklenitev posla.

Licencirani posredniki

V Sloveniji je trenutno registriranih nekaj več kot 1000 podjetij, ki se ukvarjajo s posredništvom v prometu z nepremičninami, poleg tega pa ima okoli 2600 podjetij to dejavnost navedeno kot “drugo dejavnost”.

Comments are disabled