Ekološko vrtnarjenje in zeolit

Predvsem v zadnjem času se spodbuja ekološka ozaveščenost in se spodbujajo ekološki trendi, skorajda na vseh področjih. Tako tudi mnogi vrtnarji in kmetje želijo pridobiti bogato letino z uporabo ekoloških sredstev in brez kemije. Res pa je, da ni vedno enostavno doseči ravnovesja med produktivnostjo in  prijaznostjo do okolja. Vsekakor pa je možno in sicer, ena od možnosti za doseganje tega cilja, je uporaba pripravkov na osnovi naravnih zeolitov.

Tako je zeolit v kmetijstvu in vrtnarstvu zelo dragocen in lahko prinese neprecenljive koristi.

Zeolit je naravni mineral, ki se uporablja v različnih industrijskih in okoljskih aplikacijah.

Uporaba zeolita v vrtnarstvu in učinki

Medtem, ko učinkovitost zeolita na človeško telo še ni podkrepljena z raziskavami in praktično še ni dovolj študij, ki bi dokazale koristnost, je uporaba zeolita v vrtnarstvu zelo priljubljena in prinaša razne koristi. 

  • Izjemno dobro vpliva na kakovost tal. 
  • Spodbuja zračnost in izmenjavo vlage v tleh. 
  • Poveča aktivnost koristnih mikroorganizmov.
  • Uspešno zadržuje gnojila in hranila v koreninskem območju.
  • Koreninski sistem rastlin se okrepi.
  • Poveča učinkovitost pesticidov.
  • Bogat pridelek.

Pomembno je vedeti, da je za rastline popolnoma varen in ne vpliva na kakovost pridelka.

Zeolit ​​se lahko uporablja tudi za beljenje dreves. Belilo ne škodi koži rok in ne poruši naravne kislosti lesa, lubje ščiti pred soncem in škodljivci. 

Pridelek lahko s pomočjo zeolitov ostane dlje časa svež, saj se po uporabi zeolita vitalna aktivnost plodov upočasni, kar je odlična zaščita pred poškodbami in izsušitvijo.

Glavna področja uporabe zeolitov vključujejo varstvo okolja (čiščenje voda), poljedelstvo, industrijo, urejanje okolice in gradbeništvo.

Preberite si še naslednji članek: Oskrbovanje travnika s kakovostnimi gnojili

Ena od glavnih sestavin gnojil za travo je dušik. Dušik je ključen za spodbujanje rasti listja in posledično ustvarjanje zelene in bujne trave. Poleg dušika vsebujejo gnojila za travo tudi fosfor, ki spodbuja razvoj koreninskega sistema, ter kalij, ki izboljšuje odpornost proti suši in mrazu.

Ekološke vrednosti zeolita

Ugotovili smo že, da zeolit ​​izboljšuje fizikalne lastnosti tal in je nepogrešljiv pri urejanju vrtov, zelenic, itd. 

Naslednja pomembna lastnost zeolita je, da zemljo obogati z dragocenimi minerali (kalij, natrij, kalcij in silicij). 

Zaradi svojih ionskih izmenjevalnih lastnosti absorbira in zadrži hranila v območju korenin, kar pomembno vpliva tudi na preprečevanje onesnaženja podtalnice.

Preprečuje vdor strupenih snovi v rastline in ​​absorbira radionuklide in težke kovine v tleh.

Je odličen substrat za rastlinjake in močno poveča pridelek ter izboljša rastne razmere za sadike, katere se hitreje razvijejo in postanejo močne. 

Zeoliti zmanjšajo število škropljenj in trajno zaščitijo rastline pred glivičnimi boleznimi, žuželkami in drugimi škodljivci. 

Povzetek

Da rastline hitreje rastejo in se razvijajo, je potrebna rodovitna zemlja. Da bi pa dosegli takšno zemljo, morajo biti zagotovljeni določeni pogoji, kot so dobro prehajanje zraka, dobra struktura, zadostna vlaga in količina mineralov. Običajno je vse to možno doseči s pomočjo umetnih dodatkov. Lahko pa seveda uporabite zeolit, ki je okolju prijazen mineral.

Edinstvene lastnosti teh mineralov se široko uporabljajo v številnih sektorjih gospodarstva in tudi v domačih pripravkih za vrtnarjenje in druge dejavnosti. Uporaba zeolita je okoljsko upravičena, saj omogoča odpravo vrste različnih perečih težav, ki so povezane s kakovostjo tal. Uporaba zeolita znatno poveča in zagotavlja visokokakovosten in okoljsko dragocen pridelek.

Comments are disabled